a Loxone szabvány / by Eva Szilagyi

otthonodat egyszerűen, kényelmesen vezérelheted

Több tízezer Loxone okos otthon megépítése során azt tapasztaltuk, hogy a smart home technológia bonyolultnak tűnhet egyesek számára. Pontosan emiatt alakítottunk ki egy olyan szabványt, amely a Loxone rendszerének működtetését felhasználóbarát módon leegyszerűsíti. 

A jelenlegi trendekkel ellentétben - amellyel csak egyre több felülettel találkozunk a szobák falain (termosztátok, fényerő szabályzók, kapcsolók, távirányítók ) - mi egy teljesen más megközelítést használunk.

Kevesebb kapcsoló, átlátható működés - ez a Loxone szabvány. A következőkben bemutatjuk, hogy hogyan és hová helyezd el a nyomógombokat ahhoz, hogy otthonod vezérlése a lehető legegyszerűbb legyen minden lakó számára, nemtől és kortól függetlenül. 

az alapelvek

A Loxone okos otthon úgy működik, mint a robotpilóta - automatikusan teszi a dolgát. Ha bármit meg szeretnél változtatni, elég egy kattintás a kapcsolón vagy egy érintés az okos telefonodon / tableteden. 

Fentiektől függetlenül úgy gondoljuk, hogy az alapvető funkciókat is meg kell tartani, például hogy kézzel fel / le tudd kapcsolni a világítást egy fali kapcsolóval. 

minden szobában egységesen

Hogy egyszerűbb legyen a vezérlés, az javasoljuk, hogy minden felület azonos módon legyen programozva. Így a szobával kapcsolatos feladatokat könnyedén tudod majd vezérelni, nem kell azon gondolkoznod, mi hogy működik, melyik gomb mire való. A Loxone okos otthonban lévő nyomógombjaidat akár csukott szemmel is tudod majd használni.

funkcionalitás

A Loxone szabvány azokat a feladatokat tartja szem előtt, amelyeket napi szinten vezérelni kell, és egy felületen 5 érintésre érzékeny pontot jelöl ki ezeknek a funkcióknak. A nagy, középső rész a világítást vezérli, a négy kisebb érintőpont az árnyékolást és a zenét irányítja. Azokban a szobákban, amelyekben nincs például zene, a gombok bármilyen funkcióra programozhatók.  

Alternatív megoldásként egyszerű nyomógombok is programozhatók a Loxone szabvány szerint.

EN_Graphics_the_switch_standard_single_click.png

Loxone Touch Pure

egyszeri érintés a világítás, az árnyékolás és a zene vezérléséhez

EN_Graphics_the_switch_standard_multi_click.png

Loxone Touch Pure

dupla érintés: szoba elhagyása

tripla érintés: ház elhagyása

EN_Graphics_the_switch_standard_single_click_non_touch (1).png

hagyományos nyomógomb

egy nyomógomb a világításvezérléshez

egy négyes nyomógomb az árnyékolás és a zene vezérléséhez

IG_conventional-touch-multipleclick.png

hagyományos nyomógomb

dupla gombnyomás: szoba elhagyása

tripla gombnyomás: ház elhagyása

dupla kattintás: szoba elhagyása

Nagyon praktikus és energiatakarékos funkció. Ha kimész a szobából, dupla gombnyomással a teljes szobát le tudod kapcsolni: a világítást, a zenét, továbbá minden egyéb rendszer készenléti állapotba kerül.

tripla kattintás: ház elhagyása

A Loxone okos otthon egyik szuper funkciója akkor, ha aludni indulsz vagy elmész otthonról. Tripla kattintással a teljes házban kikapcsolod a működő eszközöket, átállítod a mozgásérzékelőket,  és ezzel egy időben élesíted a riasztót. 

Természetesen minden feladat az adott igények és az ott élők kívánságai szerint alakítható.

a Loxone Touch

A Loxone szabvány alkalmazásához megalkottunk egy letisztult és elegáns nyomógombot, a Loxone Touch-ot. Mind a klasszikus Touch, mind az exkluzív Touch Pure azért készült, hogy egyszerű és hatékony módon vezéreljék okos otthonodat a Loxone szabvány szerint. 

PP-touch-white-front.png
PP-touch-anthracite-front.png
PP-touch-pure-white-front.png
PP-touch-pure-anthrazite-front.png


Tudtad, hogy a Loxone Touch és Touch Pure kapcsolókban beépített hőmérséklet- és páraérzékelők találhatók?

hova helyezzük el a nyomógombot?

A tervezés során sokszor fejtörést okoz, hogy mit és honnan vezérelj. A Loxone szabványnak köszönhetően a kérdés nagyon leegyszerűsödik, hiszen a Loxone vezérlőfelületei minden szobán belül felmerülő feladatot tudnak kezelni. 

közel az ajtóhoz

Azt ajánljuk, hogy kisebb helységek esetén a Loxone szabvány szerint konfigurált kapcsolót a szobaajtó mellett helyezd el. 

vagy ahol szükség van rá

Nagyobb szobák esetén elképzelhető, hogy több vezérlőpont kijelölésére is szükség van - például az ágy mellé vagy a konyhaszigethez -, hogy kényelmesen irányíthasd a funkciókat anélkül, hogy keresztül kelljen menned a helységen. 

A tér felhasználása szerint helyezd el ezeket a felületeket, és ne feledd, a Loxone okos otthonod tudja a maga dolgát, te pedig a nyomógombokkal az aktuális igényeid szerint vezérelheted a ház funkcióit.

még egy dolog: a Loxone Air

Ha otthonodban új vagy még több vezérlő felületre lenne szükséged, a vezeték nélküli Loxone Air termékcsaládunkat ajánljuk neked. Ha Loxone Touch vagy Touch Pure nyomógombokat használtál eddig is, a Touch Air kinézetében és funkciójában is tökéletes kiegészítése lesz otthonodnak.