Az intelligens biztonsági rendszerek előnyei / by Eva Szilagyi

A kutatások azt bizonyítják, hogy hiába van beszerelve riasztó, a tulajdonosoknak csak töredéke élesíti azt, ha elmegy otthonról. Többen vannak, akik úgy gondolják, hogy a riasztók használata egyenlő a védelemmel.

August-Blog-Header.jpg

A gyakorlatban úgy tűnik, hogy az emberek többsége nem foglalkozik a visító riasztókkal. Te mikor vizsgáltál meg alaposabban egy olyan autót az utcán, amelyiknek megszólalt a riasztója? Vagy esetleg riasztás esetén átmentél a szomszéd házához, hogy valóban betörés történt-e? Leggyakrabban zavar minket a fülsüketítő zaj, és alig várjuk, hogy elhallgasson a riasztó.

Mégis, ha nem bízunk a riasztókban, mik a lehetőségeink? Vannak, akik hisznek abban, hogy a szomszédjuk szemmel tartja az otthonaikat, amíg ők nincsenek otthon: üríti a postaládát, az autójával megáll az ő helyükre, kihúzza-behúzza a függönyöket. Abban azért megegyezhetünk, hogy ez nem túl praktikus megoldás. Nem várható el ilyen szintű készenlét senkitől, csak mert mi nyaralni megyünk. Másrészt nem sok az esély arra, hogy a szomszéd pont akkor ér ennyire rá, amikor nekünk szükségünk lenne rá.

Hogyan segíthet ilyen helyzetben az intelligens technológia?

EN_PR_Loxone-Smart-Home-App.jpg

Egy profi módon beszerelt okos rendszer teljes nyugalmat biztosít, mivel garantálja, hogy ha bármi probléma felmerül, a tulajdonos és az értesíteni kívánt személyek erről azonnal tudomást szerezzenek.

A kedvenc példánk az, hogy riasztás helyett pedig beállítható egy fülsüketítően dübörgő zene, amire a szomszéd biztosan felkapja a fejét, kinéz az ablakon, majd látja, hogy valami nincs rendjén.

Váratlan és szokatlan módszerekkel a betörőket is könnyebb elriasztani, ha pedig mégsem, az azonnali értesítésnek köszönhetően, gyorsan reagálva tetten lehet őket érni.

A Loxone rendszerében hasonló történésekről (betörés, ablaktörés, csőtörés vagy tűzeset) rögtön értesülhet a tulajdonos, így csökkentve saját kockázatát vagy a kárát.

Úgy is programozható például egy kijárat melletti kapcsoló, hogy dupla kattintásra az „elmentem itthonról” módba kapcsolnak az eszközök: a rendszer ellenőrzi, hogy be van-e zárva az összes ajtó és ablak, a zene ki van-e kapcsolva, a fűtést lejjebb vették-e és a világítás is mindenhol le van-e kapcsolva. Ha minden rendben van, a rendszer élesíti a riasztót, és a tulajdonos mehet is a dolgára. Mindezzel a Loxone rengeteg időt és energiát is megspórol, hiszen nem kell minden alkalommal ellenőrizni a berendezéseket, az ablakokat és a világítást, amivel szinte mindenki átlagosan 10 percet tölt indulás előtt.

Beállíthatunk „alszom” vagy „nyaralni mentem” funkciókat is. A Loxone-nal a lehetőségek tára végtelen.