Loxone világítástechnikai tervezés / by Eva Szilagyi

A világításnak hatása van arra, hogy hogyan érezzük magunkat az otthonunkban. Egy mind funkcionális, mind esztétikai szempontból jól kigondolt világítástechnikai tervezés kellemes hangulatot teremthet a házunkban. Ebben a blogban néhány olyan megfontolandó ötletről olvashatsz az okos otthonok világításával kapcsolatban, amely jó kiindulópontja lehet a tervezésnek.

Loxone pendulum

a megfelelő világítás tervezése

A fények a hangulatunkat is befolyásolják. Sajnos mégis gyakran előfordul, hogy egy új otthon tervezésekor nem fordítanak kellő figyelmet a világításra. A világítástechnikai eszközök tökéletes kombinációja egyáltalán nem elérhetetlen - de csak abban az esetben, ha már az építkezés tervezési fázisában alaposan átgondolod a világítással kapcsolatos kérdéseket is. Lehet, hogy a szerelvényeket az építés során később is be tudod szerezni, viszont a vezetékelést a kezdeti szakaszban kell megvalósítani. Tanácsos már az elején kitalálni, hogy spotokat vagy függő lámpákat szeretnél, hová tennél funkcionális és hová közvetett világítást (például stukkók, mennyezetpárkányok köré). A jól megfontolt tervezéssel kiküszöbölhetők a szükségtelen eltakarások vagy az utolsó pillanatban végrehajtott változtatások a már kész álmennyezetben. Tudd előre azt is, hogy milyen funkciót tölt majd be az adott szoba, és a bútorokat hol szeretnéd elhelyezni benne. 

egy világítási design minden alkalomra

Álmaid otthonába biztosan nem teljes fényárt vagy sötétséget képzelsz el magadnak. A valódi okos világítás egyik legfontosabb ismertetőjele az, hogy különböző alkalmakhoz más és más világítási képeket állíthatsz be. Dimmelhető és színes RGBW fények beszerelését ajánljuk neked, melyekkel bármilyen típusú világítást meg tudsz valósítani.

Különböző világítási képekkel egy gombnyomásra más és más hangulatot tudsz adni egy szobának. A világítási képek módosulhatnak napszakoknak megfelelően vagy a kedvedtől függően te is tudod módosítani azokat. Ahhoz, hogy minden az elképzeléseid szerint működjön fontos, hogy dimmelhető izzókat használj. Arra figyelj, hogy nem minden dimmelhető fényforrás ugyanolyan - a LED spotok nagyon egyformának tűnnek, de funkciójukban nagy különbségek lehetnek, és így a vezérelhetőségük is eltérő. A Loxone világítási eszközeit kifejezetten valódi okos otthonokban való használatra tervezték, így meggyőződéssel ajánljuk azokat.

különböző fényforrások együttes használata

Ahhoz, hogy a kívánt fényhatást érd el, vélhetően többféle típusú fényforrásra van szükséged. Ne gondolj bonyolult dolgokra, hiszen a jól bevett gyakorlat szerint 3  féle fényforrás elegendő a kívánt kontrasztok és a megfelelő fényerő létrehozásához, valamint a fontosabb tárgyak / berendezések megvilágításához.

PH_Ruediger-LED-Spots.png

közvetett világítás 

Tekints erre úgy, mint a szoba elsődleges megvilágítására. A közvetett világítással  egységes fényerőt tudsz adni a teljes szobának. Lehetnek ezek rácsszerűen elhelyezett LED spotok a konyhában vagy egy központi függőlámpa a hálóban.

 

PH-ENUK-LED-Strip-Rocky-Kitchen.jpg

funkcionális világítás

Ezzel a helyiségek olyan részeit világítjuk meg, ahol jellemzően valamilyen feladatot végzünk. Ez lehet könyvolvasás, öltközködés, sminkelés vagy főzés. A konyhapult felett hasznos egy koncentráltabb fényt adó világítás, amely lehet például egy LED szalag, amely a felső szekrény alatt fut.

 

PH_Ruediger-LED-Pendulum.png

kiemelő világítás

Ezzel a típussal megvilágíthatunk olyan bútorokat vagy tárgyakat az otthonunkban, amelyekre szeretnénk felhívni a figyelmet. A függő lámpák, mint a LED Pendulum Slim tökéletes megoldás a konyhába az étkező asztal fölé.

 

passzív és hatásos világítás

Egy jól kivitelezett világítástechnikai tervezéssel igazán lenyűgöző hatást kelthetsz, és könnyedén meg tudod változtatni a szoba megjelenését és hangulatát. Egy valódi okos otthon intelligens rendszerben látja el a helyiségeket a megfelelő mennyiségű fénnyel - úgy, hogy figyelembe veszi - többek között - a bent élők mozgását, a napszakokat és a természetes fényeket.

 

0f1bd37645f317ede83a00b13056b374.jpg

Egy valódi okos otthon tudja, hogy mikor milyen típusú fényre van szükséged. Ha a kezedbe szeretnéd venni az irányítást, és bármilyen okból kifolyólag megváltoztatnád a világítási képet a Loxone Touch vagy Touch Pure nyomógomb használatával egy érintéssel megteheted. Az előre programozott világítási képeken kívül a Loxone Smart Home App segítségével is létrehozhatsz további hangulatokat.

minőségi világítástechnikai eszközök

Minőségi eszközök széles köre elérhető, melyeket kifejezetten a valódi okos otthonokban való használatra fejlesztettek ki. Felelősséggel garantáljuk a Loxone világítástechnikai termékkörök minőségét, használd ezeket bátran egy lenyűgöző világítástechnikai design létrehozásához.

feher.jpg

A++
energiahatékonyság

feher.jpg

Ra 80
természetes színvisszaadás

3,000K
tökéletes meleg fehér fény

feher.jpg

LED technológia
alacsony energiafogyasztás

feher.jpg

színek milliói
lenyűgöző és hatékony világítás

feher.jpg

1…100%
finom dimmelés a  Loxone Tree-vel

feher.jpg

25,000
működési óra, hosszú élettartam

feher.jpg

Tree technológia
maximális rugalmasság

CO_lighting-examples.jpg

Érintőlegesen körbejártuk a világítástechnikai tervezés témakörét, és igyekeztünk hasznos támpontokat adni. Bízunk benne, hogy kedvet kaptál a megvalósításhoz. 

A világítással kapcsolatban több speciális mutatót is érdemes figyelembe venni. Ilyen például a színvisszaadási index, az energiahatékonyság, a fényáram-szabályozás görbéje vagy a fehér fény melegsége. Egy professzionálisan telepített rendszer esetén a szakemberek segítséget nyújtanak a technikai kérdésekben is.