Az okos otthonod a nyaralásod alatt is vigyáz magára / by Eva Szilagyi

Fehér homok, a tenger moraja, meleg napsütés az arcodon, hűs ital a kezedben - a várva várt vakációdat élvezed.

Ez a pihenés és a kikapcsolódás ideje, a legkevésbé sem hiányzik a stressz és az aggodalom. Az otthonodtól távol befészkelheti magát a fejedbe a bizonytalanság, hogy minden rendben van-e a házaddal. Képzeld el, hogy az otthonod magára vigyáz, mindent biztonságban tudhatsz, és értesítést kapsz minden olyan eseményről, ami fontos. Biztos, hogy ez a tudat téged is megnyugtatna - csak azzal kellene foglalkoznod, hogy a medence mellett pihenj a napágyon, vagy hogy lesétálj a tengerpartra.

Hogyan tud az otthonod magára vigyázni? Két nyaralni induló család példáján máris bemutatjuk. Bánfiék Loxone okos otthonban, Lukácsék pedig egy hagyományos házban élnek. 

 
PH_Fam-Hansen-360.png
 
PH_Fam-Dittmann-360.png
 

Lukács család
Miklós (36), Kriszta (32), Jázmin (8) and Ádám (4)
hagyományos otthon

Bánfi család
Dávid (36), Erika (33), Márk (3) and Szofi (3)
Loxone okos otthon

1.png

Kezdődhetnek a kalandok!

Bánfi család

A család ébredése előtt már kezdődik a nap, pontosan 15 perccel korábban. Az árnyékoló lamellái felemelkednek, hogy a reggeli nap be tudjon sütni a hálószobákba, és szépen nyugodtan felébredhessen a család. A családtagok kedvenc zenéje is megszólal a szobájukban. A nap remekül indul, és még a java csak most kezdődik. 

A fürdőszobában egyedi lejátszási lista alapján választ zenét a multiroom audió rendszer.

Mindenki a jobb lábával kel, és simán megy a készülődés. Jöhet a reggeli kakaó és kávé.

A család útra kész. Induláskor Dávid pár kattintással kiválasztja a hosszabb időre szóló 'elutazás' funkciót az applikáción keresztül.

Azonnal kap egy értesítést a telefonjára, hogy a fürdőszobában nyitva maradt az ablak. Gyorsan becsukja, és kezdődhet a nyaralás.

Lukács család

Az ébresztőóra éles hangja mély álmából kelti a családot. (Kriszta már régóta meg akar szabadulni tőle)

A hirtelen ébredéstől még kábán megmosakszik a család, és készülődik az induláshoz. A szokásos rutin következik: Kriszta körbemegy a házban, hogy leellenőrizze, minden ablak zárva van-e, lekapcsolja a pincében a lámpát, kihúzza a tévét, lekapcsolja a fűtést és a bojlert. 

Még egy fontos dolga van: átmegy a rokonokhoz, hogy a bejárati ajtó kulcsát átadja - a biztonság kedvéért. 

A család máris késésben van, úgyhogy nagyon igyekeznek az indulással. 

 

 

2.png

A repülőtérre vezető úton…

Lukács család

Úton a repülőtér felé Krisztának rossz érzése támad - biztos, hogy a kapkodós indulás előtt kihúzta a konnektorból a vasalót?

Mivel nem hagyja nyugodni a gondolat, a család visszafordul, hogy megnézze. Természetesen a vasaló a helyén volt, áramtalanítva. Kriszta megkönnyebbült, a feszültség mégis mindenkiben megmaradt. 

A család megérkezik a repülőtérre, és azonnal a check-in pult felé veszi az irányt. Rájönnek, hogy sajnos elfelejtették előre kinyomtatni a beszállókártyájukat, így be kell állniuk a kígyózó sorba. 

Mire sikerül bejelentkezniük, esélyük sincs már reggelizni.

Bánfi család

Azzal a jó érzéssel, hogy otthon minden rendben a család átadhatja magát a közelgő nyaralásnak és a pihenésnek - még azelőtt, hogy a reptérre érnének. 

Amikor Dávid az 'elutazás' funkciót kiválasztotta, a vezérlés a következő feladatokat végezte el automatikusan: 

 • árnyékolást automatikus módba állította
 • leellenőrizte, hogy az összes ablak és ajtó zárva van-e
 • leellenőrizte, hogy az elektromos eszközök ki vannak-e kapcsolva
 • a bojlert a hazaérkezés időpontjáig kikapcsolta
 • élesítette a riasztót
 • bekapcsolta a jelenlét szimulációt

A repülőtéren a családnak még reggelizni is jut ideje a check-in előtt. 

3.png

Első nap

Az időjárásjelentés szerint otthon felhőszakadás volt

Reggeli közben a családok értesülnek arról, hogy a városban, ahol élnek, szakadt az eső az éjjel. Több hír érkezett elárasztott pincékről, vízkárokról.

Lukács család

A család elkezd aggódni, hogy vajon a házuk rendben van-e.

Kriszta gyorsan felhívja az anyukáját, aki elmeséli, hogy a szülői ház pincéjét elöntötte a víz. Emiatt az anyukájának eszébe sem jutott Krisztáék házát megnézni, de megígéri, hogy mielőbb átmegy. 

A bizonytalanság kellemetlen érzése az étvágyukat is elveszi a finom reggelitől. A délutáni strandoláshoz sincs épp kedvük.

Végre jön a megnyugtató telefonhívás, a ház rendben van

Bánfi család

Dávid és Erika nyugodtan hátradőlhet. Az okos otthonuk értesítette volna őket, ha bármelyik vízbetörés érzékelő aktiválódott volna.

A legrosszabb esetben az okos applikáción keresztül azonnal tudomásukra jutott volna a veszély, és felhívhattak volna valakit, aki segít azt elhárítani. 

Mivel egyik érzékelő sem jelzett, tudják, hogy a házukkal minden rendben. Hogy erről biztosan meggyőződjenek, Erika megnyitja a Loxone applikációját, és tudja, hogy nem történt semmi gond, így a család indulhat a strandra. 

A vízérzékelő nem az egyetlen eszköz, amelynek a használata biztonságot nyújt

A Bánfi család abban az esetben is kapott volna értesítést, ha valami füstölt vagy égett volna a házukban, és így azonnal lehetőségük lett volna cselekedni. 

4.png

A régóta várt csomag

A két család a tengerparton napozik, amikor az otthoni csengő megszólal. Egy régóta várt csomagot hozott a futár.

Lukács család

A futár érkezésekor senkit sem talál otthon, és a csomagot sem tudja biztonságos helyen hagyni, így sikertelen a csomagátvétel. 

A futár ezért a csomagot visszaviszi a központba. Miklósnak fel kell hívnia a futárszolgálatot, és egyeztetnie kell egy új időpontot, vagy a nyaralás után magának kell elmennie a csomagért. 

 

Bánfi család

A család már ismeri a futárt, hiszen mindig ő jár hozzájuk. A nyaralás megkezdése előtt Dávid beállított a futárnak egy egyszeri alkalomra szóló PIN kódot, amellyel az NFC Code Touch segítségével bejuthat a garázsba (de csak a garázsba). Így a futár könnyedén le tudja tenni a csomagot, amely biztonságban van, amíg a család haza nem ér.

Dávid az applikáció segítségével látja a hozzájuk érkező vendégeket, és beszélni is tud velük, de a nyaralás alatt inkább a pihenéssel és a családjával foglalkozik. 

A kód nem csak a futároknak hasznos

A Bánfi család az NFC Code Touch-nak köszönhetően különböző jogosultságokkal bárkinek tud belépő kódokat generálni. A szomszédjuk, aki elvállalta a macskájuk etetését, ilyen kóddal jut be a házba akkor, ha a család nem tartózkodik otthon. Amint hazaérnek, a szomszéd néni kódja már nem fog működni.

5.png

Hazafelé

Az idő repül, ha az ember jól érzi magát. Sajnos mindkét család nyaralása vége ért.

Lukács család

A család még nem is ért haza, de lélekben már véget ért a vakációjuk. Amint eljöttek a hotelből, Kriszta felhívta a rokonukat, hogy kapcsolja be a bojlert, hogy legyen melegvíz, mire hazaérnek. 

A repülőn azon tűnődnek, hogy otthon minden rendben van-e. Csak akkor nyugszanak meg, amikor hazaérnek, és meggyőződnek arról, hogy nincs semmi gond. 

Mégis sok feladatuk van még, hogy az otthonuk újra a régi legyen a hosszú távollét után:

 • felhúzzák a redőnyöket
 • minden szobát alaposan megnéznek
 • kiszellőztetnek
 • csatlakoztatják az elektromos eszközöket a hálózathoz
 • megnyitják a központi vízcsapot
 • ...

 

 

Bánfi család

Mielőtt a család elindult nyaralni, Dávid a Loxone applikációján keresztül hagyott két naptárbejegyzést, és megjelölte azt a két napot, amikor elutaznak és amikor hazaérkeznek.

Az otthonuk minden szükséges beállítást elvégzett, amíg ők nem voltak otthon, és felkészült a fogadásukra: 

 • a HVAC visszaállt az általános működésére
 • az elektromos eszközök használatra készek
 • minden szobában komforthőmérséklet van

A visszaúton sem kell aggódniuk a házuk miatt, hiszen tudják, mi fogja őket várni otthon. Tisztában vannak azzal, hogy az otthonuk 50,000 feladatot végez el helyettük egy évben, így akkor is nyugodtak, ha nem vakációznak.