Miniserver beüzemelés

felszerelés

·      szereljük fel a Miniservert a DIN sínre

·      kössük be a 24V DC áramellátást, de nem kapcsoljuk be míg a bekötéssel nem            végeztünk

·      kössük be a be és kimeneteket

·      kössük be a Miniservert a Lan hálózatba

·      kössük be a Miniservert a KNX EIB hálózatba

·      kössük össze a Miniservert a bővítő modulokkal a Loxone Link-en keresztül

·      zárjuk le a Loxone linket egy 120 Ohm-os ellenállással

·      ellenőrizzük, hogy behelyeztük e a micro SD memória kártyát

·      kapcsoljuk be az áramellátást

·      ellenőrizzük, hogy a bal oldali Led zölden kezd el villogni pár másodperc után

csatlakozás a Miniserverhez

Ha először csatlakozunk a Miniserverhez, csatlakoztassuk a hálózathoz, és kapcsoljuk be az áramellátást. A Miniserver be fog bootolni a micro SD kártyáról, amely tartalmazza a firmware-t és a felhasználói adatokat. A Miniserver most automatikusan kap IP címet a routertől. Fontos, hogy a Miniserver és a számítógép azonos hálózaton legyenek, így tudod használni a Miniserver keresése funkciót a Loxone Configban.

Miniserver keresés a Configban

Nyissuk meg a Loxone config szoftvert, a Miniserver fülön megtaláljuk a keresés gombot. Kattintsunk erre, így a program átvizsgálja az egész hálózatot, hogy megtalálja a Miniservert.

A Miniservert megtaláljuk az eredmények ablakban a nevével, IP címével, széria számával és firmware verziójával.

Jelöljük ki a Miniservert a keresési eredményekben, üssük be a felhasználó nevet és jelszót (alapból admin mind kettő). Végül kattintsunk a Csatlakozásra.

Ha első alkalommal lépsz be a Miniserverbe, akkor megtudod tenni az első beállításokat. Itt beállíthatod többek között a hálózati beállításokat, illetve a projekt cím adatait.

Továbbá mindig láthatod az aktuális állapotot a státusz sorban.

nem lehetséges a csatlakozás?

A hálózati kapcsolatok gyakran blokkolva vannak a tűzfal vagy vírusírtó által. Ha csatlakozási problémák lépnek fel, ellenőrizd, hogy a tűzfal vagy vírusírtó nem e blokkolja a programot. Ha így sem sikerül, akkor lehet, hogy teljesen ki kell kapcsolnod a vírusírtót.

direkt csatlakozás a Miniserverhez

Ha nem áll rendelkezésre router, vagy csak gyors változtatásokat szeretnél eszközölni a programban akkor a MS-hez közvetlenül is csatlakozhatsz. A hálózati kártyának támogatni kell a crossover-t, vagy crossover kábelt kell használni. Ha nincs router a számítógép és a Miniserver között, akkor manuális kell beállítani a számítógép IP címét. Alapból ennek 192.168.1.x-nek kell lennie.

első lépés: adapterek

Windows operációs rendszerű számítógépen, menjünk a hálózati és megosztási központba. Itt válasszuk ki az adapterbeállítások opciót, itt látni fogjuk az adaptereket.

második lépés: adapter beállítások

Jobb gomb az Ethernet adapteren, (arra amelyikkel a MS-hez csatlakozunk) menjünk a tulajdonságok fülre.

harmadik lépés: IPV4

Görgessünk lejjebb a hálózat fülön, és lépjünk be az „A TCP/IP Protokoll 4-es verziója (TCP/IPv4)”-be.

negyedik lépés: IPv4 beállítások

Itt beállíthatsz statikus IP címet a számítógépednek. Kattintsunk itt a Következő IP cím használata fülre, és töltsük ki a mezőket. A cím nem egyezhet meg azzal, amit a MS használ. Alapból az MS IP címe 192.168.1.77, ezért a laptop címét állítsuk például a 192.168.1.2 címre.

Üssük le az entert miután beírtuk a IP címet, a subnet sor automatikusan ki fog töltődni mint 255.255.255.0. Ez nekünk jó, így kattintus az Ok-ra, majd lépjünk beállítások ablakokból.

Miniserver IP címének változtatása

Ha szeretnénk más IP címet beállítani a Miniserverünknek, azt megtehetjük a konfigurációs szoftverben. A Loxone configban kattintsunk az Eszköz beállítása-ra a Miniserver fülön.

Loxone configban történő Miniserver beállítás

Először üssük be a Miniserver szériaszámát. Az IP cím manuális beállításához vegyük ki a pipát az automatikus címről. Üssük be a kívánt IP címet, subnet-et, alap átjárót, DNS szervert majd kattintsunk a Küldésre. A Miniserver újra fog indulni, és már az új IP címet fogja alkalmazni.

A Miniserver a beállítás fülre kattintás után azonnal újra fog indulni. A sikeres parancs elküldés hatására a visszajelző Led narancssárgára fog váltani. Ha ez nem történik meg, akkor a Miniserver nem indul újra. Ez akkor fordulhat elő, ha a tűzfal vagy a vírusírtó, blokkolja a parancsot, vagy a laptop és a MS közötti kapcsolat gyenge.

számítógép helyi IP címének kiderítése

Win7-ben kattintsunk a Start menüre, majd gépeljük be „cmd”-t. Kattintsunk a futtatás rendszergazdaként menüre.

Ezután gépeljük be a „ipconfig” szót az ablakban majd üssünk entert.

Ez a parancs kiírja a számítógép összes hálózati kapcsolatát. Ha wifi-vel csatlakozol akkor a vezeték nélkül adaptert kell figyelni, ha etherneten akkor az ethernet adapter beállításait.

Az IP cím IPv4 sorban lesz, ebben az esetben 10.44.44.21

Miniserver elérésének ellenőrzése

Ha a MS látszik a MS keresésben de mégsem lehet hozzá csatlakozni, megnézhetjük, hogy a MS IP címe elérhető e. Ahhoz, hogy ezt megtegyük indítsuk el újra a CMD-t, és üssük be a „ping miniserverIP”-t, ebben az esetben „ping 10.44.44.100”-at.

Ez parancs pingeti a célállomást, ami megmutatja, hogy az adott IP cím elérhető e a hálózaton, vagyis, hogy érkezik e válasz vagy sem. A Ping 4 darab parancsot küld el. Ebben az esetben mind a négy csomagra érkezik válasz, tehát a MS elérhető.