Hibakeresés offline Loxone modulok esetén:

Figyelem! Mindennemű műveletet amely a Loxone rendszerelemeinek ki-, és bemenetei valamint a link (busz) kapcsolatot érintik kizárólag CSAK feszültségmentes állapotban végezzen el!

Az újbóli bekapcsolás előtt mindenképpen győződjön meg arról hogy az összes csatlakozó a helyes pozícióban található-e.

 

Nem találja meg az Extension modulokat, vagy azok időszakosan offline állapotba kerülnek?

1.

Ellenőrizze hogy a szoftverben a megfelelő sorozatszámmal van-e létrehozva az Extension modul a Loxone Config szoftverben. Ennek ellenőrzéséhez csatlakozzon a Miniserverhez és nyissa meg az aktuális programot a Miniserverből. Jelölje ki a periféria ablakban a kérdéses Extension modult majd nézze meg hogy a tulajdonságok ablakban milyen cím szerepel. Amennyiben ez a cím nem egyezik meg a modul hátulján található címmel, úgy javítsa a címet.

 

2.

Kapcsolja ki minimum 10 másodpercre a teljes rendszert. A Loxone eszközök zöld csatalkozóját (tápellátás) soha se húzza le feszültség alatt.

 

3.

Amennyiben az Extension továbbra is narancssárgán villog, kapcsolja le a rendszert. Ellenőrizze hogy a kék sorkapocs biztosan jó helyen van-e, nincs-e esetleg letörve egy vezeték, vagy nincs-e belevezetve a sorkapocsba az árnyékolás.

Amennyiben több tápegység is működik a rendszerben ellenőrizze hogy a tápegységek GND oldala közösítve van-e. Amennyiben nincsenek a GND kapcsok összekötve az a kommunikáció megzavarását eredményezheti és végső esetben a Loxone Link károsodását okozhatja.

4.

Vegye a kezéba multiméterét, majd állítsa az ellenállás mérésre. Mérje meg a Loxone Link (busz - kék sorkapocs) között az ellenállást. Ennek az értéknek 60 Ohm-nak kell lennie.

Alább a tipikus ellenállás értékek:

Csak Miniserver Csak Extension modulok Teljes bekötés
Link-Link kb. 120 Ohm nagyobb mint 20 kOhm kb. 60 Ohm
Link - GND nagyobb mint 20 kOhm nagyobb mint 20 kOhm nagyobb mint 2 kOhm

 

Amennyiben az Ön által mért értékek ettől eltérnek, úgy ellenőrizze hogy a lezáró 120 Ohm-os ellenállás helyesen van-e bekötve. Ellenőrizze továbbá hogy a kommunikációs vezeték nem szakadt-e.

5.

Amennyiben így sem talált hibát mérje meg egyesével a Loxone Link sorkapcsok és a GND közötti ellenállást. Ennek az értéknek a rendszer méretétől függöen legalább 1-50 kOhm. 

6.

Ha ezt az értéket nem közelíti meg a mérés eredménye akkor kösse az ellenállásmérőt össze a Loxone Link és a GND közé, majd kezdje el egyesével leválasztani a buszról az Extension modulokat addig amíg az ellenállás értéke fel nem ugrik. Ebben az esetben a felugráskor lehúzott bővítőmodul hibás. Kérjük lépjen kapcsolatba velünk.

7.

Csatlakoztassa ismét az összes modult úgy hogy minden kötési pontot és sorkapcsot újra ellenőriz. Ezután visszakapcsolhatja a tápegységet.

Amennyiben még mindig fennáll a probléma kérjük keressen munkatársainkat bizalommal.