távoli elérés

A távoli elérés beállításának a menete nagyban függ a meglévő hálózati konfigurációtól. Az alábbi példa végig vezet egy alap távoli elérés beállításon, mely része a port átirányítás, dinamikus DNS szolgáltatás beállítása fix IP cím nélkül.

A Miniserver felhasználói felülete HTTP SHA1 protokollt használ azonosításra. Ha nagyobb biztonságra és teljes titkosításra van szükség akkor arra a VPN kapcsolat lesz a legjobb megoldás.

A távoli elérés lehetővé teszi, hogy kapcsolódj a Miniserveredhez a saját hálózatodon kívülről. A beállításának két fontos lépcsőfoka van. Elsőként be kell állítani a port továbbítást a routeren, majd regisztrálni kell a Miniservert a Loxone honlapján az ingyenes Loxone DNS szolgáltatásért, aminek a segítségével lesz egy állandó URL, amin keresztül eléred a Miniservert.

Fontos, hogy a Miniservernek meg kell adni egy állandó belső IP címet mielőtt a port továbbítást létrehoznánk.

kulcslépések a távoli elérés beállításához

·      Meg kell változtatnunk az admin felhasználóhoz tartozó jelszót, egy nagyobb biztonságot nyújtó jelszóra. Ellenkező esetben a Miniserver blokkolva lesz a DNS server által. A változtatás után akár 30 percet is igénybe vehet míg érvényesül a DNS szerveren.

·      Regisztrálni kell a Miniservert az Online fiókban. Ennek menetéről ITT találsz leírást. Ez által ingyenesen használhatod a Loxone saját DNS szolgáltatását.

·      Győződjünk meg róla, hogy a Miniserver képes kommunikálni a DNS szerverrel.

·      Ellenőrizzük, hogy a Miniserver DNS és Átjáró beállításai megfelelőek. Ezt megtehetjük Miniserver konfigurálása menüpontban. Az átjáró meg kell, hogy egyezzen a router IP címével, míg a DNS címnek a 8.8.8.8-nak kell lennie.

A Configban is van lehetőségünk beállítani ezeket, válasszuk ki a Miniservert, majd a beállításoknál a Külső URL-nél üssük be a dns.loxonecloud.com címet vagy a dns.loxonecloud.com:port ha nem az alap 80-as portot használjuk.

Szükséges a port továbbítás beállítása a routeren a beállított port számára. Sajnos a router gyártók különböző felhasználói felületeket használnak, így pontos leírást nem tudunk adni. Azonban a következő weboldal hasznos lehet: https://portforward.com/router.htm