Az okos otthonod a nyaralásod alatt is vigyáz magára by Eva Szilagyi

Fehér homok, a tenger moraja, meleg napsütés az arcodon, hűs ital a kezedben - a várva várt vakációdat élvezed.

Ez a pihenés és a kikapcsolódás ideje, a legkevésbé sem hiányzik a stressz és az aggodalom. Az otthonodtól távol befészkelheti magát a fejedbe a bizonytalanság, hogy minden rendben van-e a házaddal. Képzeld el, hogy az otthonod magára vigyáz, mindent biztonságban tudhatsz, és értesítést kapsz minden olyan eseményről, ami fontos. Biztos, hogy ez a tudat téged is megnyugtatna - csak azzal kellene foglalkoznod, hogy a medence mellett pihenj a napágyon, vagy hogy lesétálj a tengerpartra.

Hogyan tud az otthonod magára vigyázni? Két nyaralni induló család példáján máris bemutatjuk. Bánfiék Loxone okos otthonban, Lukácsék pedig egy hagyományos házban élnek. 

 
PH_Fam-Hansen-360.png
 
PH_Fam-Dittmann-360.png
 

Lukács család
Miklós (36), Kriszta (32), Jázmin (8) and Ádám (4)
hagyományos otthon

Bánfi család
Dávid (36), Erika (33), Márk (3) and Szofi (3)
Loxone okos otthon

1.png

Kezdődhetnek a kalandok!

Bánfi család

A család ébredése előtt már kezdődik a nap, pontosan 15 perccel korábban. Az árnyékoló lamellái felemelkednek, hogy a reggeli nap be tudjon sütni a hálószobákba, és szépen nyugodtan felébredhessen a család. A családtagok kedvenc zenéje is megszólal a szobájukban. A nap remekül indul, és még a java csak most kezdődik. 

A fürdőszobában egyedi lejátszási lista alapján választ zenét a multiroom audió rendszer.

Mindenki a jobb lábával kel, és simán megy a készülődés. Jöhet a reggeli kakaó és kávé.

A család útra kész. Induláskor Dávid pár kattintással kiválasztja a hosszabb időre szóló 'elutazás' funkciót az applikáción keresztül.

Azonnal kap egy értesítést a telefonjára, hogy a fürdőszobában nyitva maradt az ablak. Gyorsan becsukja, és kezdődhet a nyaralás.

Lukács család

Az ébresztőóra éles hangja mély álmából kelti a családot. (Kriszta már régóta meg akar szabadulni tőle)

A hirtelen ébredéstől még kábán megmosakszik a család, és készülődik az induláshoz. A szokásos rutin következik: Kriszta körbemegy a házban, hogy leellenőrizze, minden ablak zárva van-e, lekapcsolja a pincében a lámpát, kihúzza a tévét, lekapcsolja a fűtést és a bojlert. 

Még egy fontos dolga van: átmegy a rokonokhoz, hogy a bejárati ajtó kulcsát átadja - a biztonság kedvéért. 

A család máris késésben van, úgyhogy nagyon igyekeznek az indulással. 

 

 

2.png

A repülőtérre vezető úton…

Lukács család

Úton a repülőtér felé Krisztának rossz érzése támad - biztos, hogy a kapkodós indulás előtt kihúzta a konnektorból a vasalót?

Mivel nem hagyja nyugodni a gondolat, a család visszafordul, hogy megnézze. Természetesen a vasaló a helyén volt, áramtalanítva. Kriszta megkönnyebbült, a feszültség mégis mindenkiben megmaradt. 

A család megérkezik a repülőtérre, és azonnal a check-in pult felé veszi az irányt. Rájönnek, hogy sajnos elfelejtették előre kinyomtatni a beszállókártyájukat, így be kell állniuk a kígyózó sorba. 

Mire sikerül bejelentkezniük, esélyük sincs már reggelizni.

Bánfi család

Azzal a jó érzéssel, hogy otthon minden rendben a család átadhatja magát a közelgő nyaralásnak és a pihenésnek - még azelőtt, hogy a reptérre érnének. 

Amikor Dávid az 'elutazás' funkciót kiválasztotta, a vezérlés a következő feladatokat végezte el automatikusan: 

 • árnyékolást automatikus módba állította
 • leellenőrizte, hogy az összes ablak és ajtó zárva van-e
 • leellenőrizte, hogy az elektromos eszközök ki vannak-e kapcsolva
 • a bojlert a hazaérkezés időpontjáig kikapcsolta
 • élesítette a riasztót
 • bekapcsolta a jelenlét szimulációt

A repülőtéren a családnak még reggelizni is jut ideje a check-in előtt. 

3.png

Első nap

Az időjárásjelentés szerint otthon felhőszakadás volt

Reggeli közben a családok értesülnek arról, hogy a városban, ahol élnek, szakadt az eső az éjjel. Több hír érkezett elárasztott pincékről, vízkárokról.

Lukács család

A család elkezd aggódni, hogy vajon a házuk rendben van-e.

Kriszta gyorsan felhívja az anyukáját, aki elmeséli, hogy a szülői ház pincéjét elöntötte a víz. Emiatt az anyukájának eszébe sem jutott Krisztáék házát megnézni, de megígéri, hogy mielőbb átmegy. 

A bizonytalanság kellemetlen érzése az étvágyukat is elveszi a finom reggelitől. A délutáni strandoláshoz sincs épp kedvük.

Végre jön a megnyugtató telefonhívás, a ház rendben van

Bánfi család

Dávid és Erika nyugodtan hátradőlhet. Az okos otthonuk értesítette volna őket, ha bármelyik vízbetörés érzékelő aktiválódott volna.

A legrosszabb esetben az okos applikáción keresztül azonnal tudomásukra jutott volna a veszély, és felhívhattak volna valakit, aki segít azt elhárítani. 

Mivel egyik érzékelő sem jelzett, tudják, hogy a házukkal minden rendben. Hogy erről biztosan meggyőződjenek, Erika megnyitja a Loxone applikációját, és tudja, hogy nem történt semmi gond, így a család indulhat a strandra. 

A vízérzékelő nem az egyetlen eszköz, amelynek a használata biztonságot nyújt

A Bánfi család abban az esetben is kapott volna értesítést, ha valami füstölt vagy égett volna a házukban, és így azonnal lehetőségük lett volna cselekedni. 

4.png

A régóta várt csomag

A két család a tengerparton napozik, amikor az otthoni csengő megszólal. Egy régóta várt csomagot hozott a futár.

Lukács család

A futár érkezésekor senkit sem talál otthon, és a csomagot sem tudja biztonságos helyen hagyni, így sikertelen a csomagátvétel. 

A futár ezért a csomagot visszaviszi a központba. Miklósnak fel kell hívnia a futárszolgálatot, és egyeztetnie kell egy új időpontot, vagy a nyaralás után magának kell elmennie a csomagért. 

 

Bánfi család

A család már ismeri a futárt, hiszen mindig ő jár hozzájuk. A nyaralás megkezdése előtt Dávid beállított a futárnak egy egyszeri alkalomra szóló PIN kódot, amellyel az NFC Code Touch segítségével bejuthat a garázsba (de csak a garázsba). Így a futár könnyedén le tudja tenni a csomagot, amely biztonságban van, amíg a család haza nem ér.

Dávid az applikáció segítségével látja a hozzájuk érkező vendégeket, és beszélni is tud velük, de a nyaralás alatt inkább a pihenéssel és a családjával foglalkozik. 

A kód nem csak a futároknak hasznos

A Bánfi család az NFC Code Touch-nak köszönhetően különböző jogosultságokkal bárkinek tud belépő kódokat generálni. A szomszédjuk, aki elvállalta a macskájuk etetését, ilyen kóddal jut be a házba akkor, ha a család nem tartózkodik otthon. Amint hazaérnek, a szomszéd néni kódja már nem fog működni.

5.png

Hazafelé

Az idő repül, ha az ember jól érzi magát. Sajnos mindkét család nyaralása vége ért.

Lukács család

A család még nem is ért haza, de lélekben már véget ért a vakációjuk. Amint eljöttek a hotelből, Kriszta felhívta a rokonukat, hogy kapcsolja be a bojlert, hogy legyen melegvíz, mire hazaérnek. 

A repülőn azon tűnődnek, hogy otthon minden rendben van-e. Csak akkor nyugszanak meg, amikor hazaérnek, és meggyőződnek arról, hogy nincs semmi gond. 

Mégis sok feladatuk van még, hogy az otthonuk újra a régi legyen a hosszú távollét után:

 • felhúzzák a redőnyöket
 • minden szobát alaposan megnéznek
 • kiszellőztetnek
 • csatlakoztatják az elektromos eszközöket a hálózathoz
 • megnyitják a központi vízcsapot
 • ...

 

 

Bánfi család

Mielőtt a család elindult nyaralni, Dávid a Loxone applikációján keresztül hagyott két naptárbejegyzést, és megjelölte azt a két napot, amikor elutaznak és amikor hazaérkeznek.

Az otthonuk minden szükséges beállítást elvégzett, amíg ők nem voltak otthon, és felkészült a fogadásukra: 

 • a HVAC visszaállt az általános működésére
 • az elektromos eszközök használatra készek
 • minden szobában komforthőmérséklet van

A visszaúton sem kell aggódniuk a házuk miatt, hiszen tudják, mi fogja őket várni otthon. Tisztában vannak azzal, hogy az otthonuk 50,000 feladatot végez el helyettük egy évben, így akkor is nyugodtak, ha nem vakációznak. 

 

6 ok, amiért a kivitelezők és ingatlanfejlesztők a Loxone-t választják by Eva Szilagyi

1. megduplázza a ingatlan vélt értékét

Lenyűgöző világítási képek, minden alkalomhoz a megfelelő zene, szobánkénti hőmérséklet szabályozás - a potenciális vevők egy okos otthonra egészen más szemmel néznek.

EN_CS_Photo_Whistlers-Barn_Lounge-area.jpg

2. rövidebb telepítési idő

Egy Loxone okos otthon installálása sokkal gyorsabb és egyszerűbb, mint a hagyományos villanyszerelés.

3a meglévő szerelőddel vagy kiviteleződdel dolgozhatsz

Nincs szükség új emberek keresésére, együttműködünk a villanyszerelőddel vagy a kiviteleződdel. 

EN_FS_CS_Photo_Whistlers-Barn_Kitchen.jpg

4. működőképes rendszer 5 perc alatt

Amint a telepítés befejeződött, az okos otthon azonnal használható. Mindez az egyedi Auto-Config funkciónak köszönhető.

5. gondmentes, komplex megoldás

Több mint 150 termékével, ingyenes szoftvereivel és applikációival a Loxone teljes körű megoldást kínál, hogy az okos otthon tökéletesen működjön.

EN_FS_CS_Photo_Whistlers-Barn_Bedroom.jpg

6. építs és add el több pénzért

A hagyományos házakhoz képest az okos otthonokat gyorsabban és magasabb áron lehet értékesíteni.

Loxone - az idő értéke by Eva Szilagyi

Az idő az, amiből mindenkinek a legkevesebb van. A Loxone okos otthona időt spórol neked, hiszen rengeteg, évente több mint 50,000 otthoni feladatot megold helyetted. Minden a kívánságaid szerint, automatikusan történik - a háttérben. 

A felszabaduló idő pedig a tiéd.

Loxone világítástechnikai tervezés by Eva Szilagyi

A világításnak hatása van arra, hogy hogyan érezzük magunkat az otthonunkban. Egy mind funkcionális, mind esztétikai szempontból jól kigondolt világítástechnikai tervezés kellemes hangulatot teremthet a házunkban. Ebben a blogban néhány olyan megfontolandó ötletről olvashatsz az okos otthonok világításával kapcsolatban, amely jó kiindulópontja lehet a tervezésnek.

Loxone pendulum

a megfelelő világítás tervezése

A fények a hangulatunkat is befolyásolják. Sajnos mégis gyakran előfordul, hogy egy új otthon tervezésekor nem fordítanak kellő figyelmet a világításra. A világítástechnikai eszközök tökéletes kombinációja egyáltalán nem elérhetetlen - de csak abban az esetben, ha már az építkezés tervezési fázisában alaposan átgondolod a világítással kapcsolatos kérdéseket is. Lehet, hogy a szerelvényeket az építés során később is be tudod szerezni, viszont a vezetékelést a kezdeti szakaszban kell megvalósítani. Tanácsos már az elején kitalálni, hogy spotokat vagy függő lámpákat szeretnél, hová tennél funkcionális és hová közvetett világítást (például stukkók, mennyezetpárkányok köré). A jól megfontolt tervezéssel kiküszöbölhetők a szükségtelen eltakarások vagy az utolsó pillanatban végrehajtott változtatások a már kész álmennyezetben. Tudd előre azt is, hogy milyen funkciót tölt majd be az adott szoba, és a bútorokat hol szeretnéd elhelyezni benne. 

egy világítási design minden alkalomra

Álmaid otthonába biztosan nem teljes fényárt vagy sötétséget képzelsz el magadnak. A valódi okos világítás egyik legfontosabb ismertetőjele az, hogy különböző alkalmakhoz más és más világítási képeket állíthatsz be. Dimmelhető és színes RGBW fények beszerelését ajánljuk neked, melyekkel bármilyen típusú világítást meg tudsz valósítani.

Különböző világítási képekkel egy gombnyomásra más és más hangulatot tudsz adni egy szobának. A világítási képek módosulhatnak napszakoknak megfelelően vagy a kedvedtől függően te is tudod módosítani azokat. Ahhoz, hogy minden az elképzeléseid szerint működjön fontos, hogy dimmelhető izzókat használj. Arra figyelj, hogy nem minden dimmelhető fényforrás ugyanolyan - a LED spotok nagyon egyformának tűnnek, de funkciójukban nagy különbségek lehetnek, és így a vezérelhetőségük is eltérő. A Loxone világítási eszközeit kifejezetten valódi okos otthonokban való használatra tervezték, így meggyőződéssel ajánljuk azokat.

különböző fényforrások együttes használata

Ahhoz, hogy a kívánt fényhatást érd el, vélhetően többféle típusú fényforrásra van szükséged. Ne gondolj bonyolult dolgokra, hiszen a jól bevett gyakorlat szerint 3  féle fényforrás elegendő a kívánt kontrasztok és a megfelelő fényerő létrehozásához, valamint a fontosabb tárgyak / berendezések megvilágításához.

PH_Ruediger-LED-Spots.png

közvetett világítás 

Tekints erre úgy, mint a szoba elsődleges megvilágítására. A közvetett világítással  egységes fényerőt tudsz adni a teljes szobának. Lehetnek ezek rácsszerűen elhelyezett LED spotok a konyhában vagy egy központi függőlámpa a hálóban.

 

PH-ENUK-LED-Strip-Rocky-Kitchen.jpg

funkcionális világítás

Ezzel a helyiségek olyan részeit világítjuk meg, ahol jellemzően valamilyen feladatot végzünk. Ez lehet könyvolvasás, öltközködés, sminkelés vagy főzés. A konyhapult felett hasznos egy koncentráltabb fényt adó világítás, amely lehet például egy LED szalag, amely a felső szekrény alatt fut.

 

PH_Ruediger-LED-Pendulum.png

kiemelő világítás

Ezzel a típussal megvilágíthatunk olyan bútorokat vagy tárgyakat az otthonunkban, amelyekre szeretnénk felhívni a figyelmet. A függő lámpák, mint a LED Pendulum Slim tökéletes megoldás a konyhába az étkező asztal fölé.

 

passzív és hatásos világítás

Egy jól kivitelezett világítástechnikai tervezéssel igazán lenyűgöző hatást kelthetsz, és könnyedén meg tudod változtatni a szoba megjelenését és hangulatát. Egy valódi okos otthon intelligens rendszerben látja el a helyiségeket a megfelelő mennyiségű fénnyel - úgy, hogy figyelembe veszi - többek között - a bent élők mozgását, a napszakokat és a természetes fényeket.

 

0f1bd37645f317ede83a00b13056b374.jpg

Egy valódi okos otthon tudja, hogy mikor milyen típusú fényre van szükséged. Ha a kezedbe szeretnéd venni az irányítást, és bármilyen okból kifolyólag megváltoztatnád a világítási képet a Loxone Touch vagy Touch Pure nyomógomb használatával egy érintéssel megteheted. Az előre programozott világítási képeken kívül a Loxone Smart Home App segítségével is létrehozhatsz további hangulatokat.

minőségi világítástechnikai eszközök

Minőségi eszközök széles köre elérhető, melyeket kifejezetten a valódi okos otthonokban való használatra fejlesztettek ki. Felelősséggel garantáljuk a Loxone világítástechnikai termékkörök minőségét, használd ezeket bátran egy lenyűgöző világítástechnikai design létrehozásához.

feher.jpg

A++
energiahatékonyság

feher.jpg

Ra 80
természetes színvisszaadás

3,000K
tökéletes meleg fehér fény

feher.jpg

LED technológia
alacsony energiafogyasztás

feher.jpg

színek milliói
lenyűgöző és hatékony világítás

feher.jpg

1…100%
finom dimmelés a  Loxone Tree-vel

feher.jpg

25,000
működési óra, hosszú élettartam

feher.jpg

Tree technológia
maximális rugalmasság

CO_lighting-examples.jpg

Érintőlegesen körbejártuk a világítástechnikai tervezés témakörét, és igyekeztünk hasznos támpontokat adni. Bízunk benne, hogy kedvet kaptál a megvalósításhoz. 

A világítással kapcsolatban több speciális mutatót is érdemes figyelembe venni. Ilyen például a színvisszaadási index, az energiahatékonyság, a fényáram-szabályozás görbéje vagy a fehér fény melegsége. Egy professzionálisan telepített rendszer esetén a szakemberek segítséget nyújtanak a technikai kérdésekben is.