Hogyan lehet valóban okos az otthonunk gyorsan és egyszerűen? - Bemutatunk egy retrofit projektet

Érdemes gyorsan tisztázni: pusztán okos eszközökkel (mint a különböző alkalmazásokkal, meg hanggal vezérelhető, vagy iOt eszközök) még messze nem használtuk ki azokat a lehetőségeket, amelyeket az otthonautomatizálás adhat. A világítás, fűtés-hűtés biztonsági rendszer intelligens, összehangolt vezérlése, és mindezek egyetlen platformon keresztül való kézben tartása valódi szintlépést jelent.

Az automatizáció nem luxus, és megvalósítható szinte bármilyen épületben. Ráadásul nem kell nagyfelújítás, falvésés és teljes kábelezés ahhoz, hogy élvezhesd az automatizált fűtés- és világításvezérlés vagy az intelligens biztonsági rendszer előnyeit.  

Ebben az esettanulmányban egy hagyományos elektromos rendszerű lakást veszünk górcső alá, ahol az automatikarendszer kiépítése egy felújítás során, utólag került kiépítésre Loxone Air technológiával.

 

Miért volt rá szükség?

1.      A lakás automatizálásának első szakaszában a tulajdonosok azt akarták, hogy a gázkazán időprogram és helyiség szerint fűtse a lakást, illetve legyen lehetőség távoli elérésre is.

2.      A fűtésszabályozás sikeres megvalósítása után még egy lépéssel tovább akartak lépni. Intelligens világítás, intelligens betörésjelző, a redőnyök automatizálása és a légkondicionáló rendszer integrációja mind megvalósult a második szakaszban.

Ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy otthonuk kényelmesebb legyen, ne kelljen termosztátot állítgatni, lámpákat kapcsolni vagy a redőnyt állítgatni. A fűtés automatizálása sokkal gazdaságosabb és észszerűbb fogyasztást is eredményezett.

A telepített eszközök:

  • Miniserver Go – a telepített rendszer agya, mely lehetővé teszi az automatizációs lehetőségek bővíthetőségét

  • Nano IO Air – ez a kazán vezérlésére szolgál.

  • Szelepmozgató motor Air – olyan helyiségekhez, amelyek egyedi hőmérséklet-szabályzást igényeltek

  • Loxone Touch – multifunkcionális vezérlési pont, sokkal több, mint egyszerű kapcsoló. Több funkció vezérlése programozható be rajta, illetve beépített páratartalom- és hőmérsékletérzékelővel is rendelkezik.

Miniserver Go

Nano IO Air beszerelve.

Szelepmozgató Air

Loxone Touch Air

 

Milyen funkcionalitást tett mindez lehetővé?

A fűtés átfogó szabályozása a Loxone alkalmazáson keresztül - lehetővé téve a minden szempontot figyelembe vevő fűtési ütemezés beállítását, ideértve pl. a különböző napokat (munkanap, ünnep stb.)

Helyiségspecifikus hőmérsékletek - a tulajdonosok helyiségenként megadhatják a kívánt hőmérsékletet, már nem kell az egész lakás számára ugyanazt választaniuk.

Távoli elérés - a fűtés bárhonnan vezérelhető, így ha a tervezett programban változás történik, a tulajdonosok az appon keresztül két kattintással aktiválhatják a fűtést, ha a tervezettnél korábban jönnek haza. Vagyis a lakás tökéletes hőmérsékletű lesz, amikor megérkeznek.

Érdekel a megoldás? Vedd fel a kapcsolatot szakértőinkkel! Teljesen ingyenes és kötelezettségmentes tanácsadást és tájékoztatást kínálunk:

 

Második szakasz

Mivel már rendelkeztek Miniserver Go-val, csak néhány terepi eszközre volt szükség.

A terepi eszközök:

 

Milyen funkcionalitást tett ez lehetővé?

Automatizált redőnyök – melyek a nap helyzetétől függően automatikusan állnak be. A helyiségek passzív fűtésében és hűtésében is segítenek. Ha egy szoba túl hideg, de süt a nap, akkor a redőnyök automatikusan felemelkednek, hogy beengedjék a nap melegét. Ennek ellenkezője megy végbe, amikor szoba túlságosan elkezd felmelegedni.

A légkondicionálás automatizálása - hasonlóan a fűtési rendszerhez, a légkondicionálót is intelligensen vezérli a Loxone, még szélesebb körű hőmérsékletszabályozási lehetőségeket biztosítva a tulajdonosoknak.

Intelligens személy- és vagyonvédelem - többfázisú riasztó, amely azonnal figyelmezteti a tulajdonosokat, függetlenül attól, hogy otthon vannak, vagy sem (például ablak, vagy ajtó nyitásának, vízbetörés, vagy füst érzékelése esetén).

Automatizált világítás - a világítást az egész lakásban a jelenlét aktiválja (beépített mozgás és akusztikus érzékelővel).

Világítási képek - az ebédlőben többféle világítási kép van, amelyek különböző forgatókönyvekhez és alkalmakhoz illenek. Például egy olyan „mozi módot” is konfiguráltak, amely leengedi a redőnyt, bekapcsolja a tévét és ennek megfelelően állítja be a világítást.

 

Elektromos készülékek vezérlése és felügyelete – a Smart Socket-ok segítségével sok elektromos eszköz a Loxone rendszerhez van kötve, így ezen eszközök elektromos fogyasztása is nyomon követhető és beállítható, hogy a lakás elhagyásakor, riasztást követően áramtalanítsa azokat.

Központi funkciók

Ha egy paranccsal több funkciót egyszerre akarunk vezérelni, akkor nem szükséges mindegyiket külön-külön kezelni, hanem központilag irányíthatjuk őket úgy, hogy össze lesznekrendelve egy központi blokk alá. Például ha beriasztáskor szeretnénk lekapcsolni minden, automata üzemmódba kapcsolni az összes árnyékolásvezérlőt, fűtést időprogram szerinti működésre állítani, kikapcsolni a hangszórókat, bezárni a garázskaput, akkor ezt könnyen megtehetjük úgy, hogy csak egy központi blokkra kell ráhatnunk a rendszerben ahelyett, hogy külön-külön vezérelnénk a világítást, árnyékolást, kapumozgatót és az audiorendszert.

 

A lakás elhagyásakor, a bejárati ajtó melletti Loxone Touch háromszoros megérintésével aktiválódik a „Mindent Ki Mód”. amely a következőket teszi:

  1. A lakásban minden lámpa lekapcsol

  2. A redőnyök beállnak automatikus árnyékolásra

  3. Minden bekapcsolt elektromos eszköz (például TV) kikapcsol

  4. A riasztás aktiválódik.

  5. Ha bármelyik ablak nyitva maradt, a Loxone App-on keresztül push értesítést küld a rendszer, hogy a távozó személy tudja, melyik ablakról van szó.

A „Mindent Ki Mód” nagyszerű, ha a lakó csak a boltba ugrik le. Ha azonban hosszabb időre távozik, aktiválhatja a „Távollét módot”. Az egész lakásban lekapcsolja a világítást, a hőmérsékletet az időprogram szerinti értékekre állítja át és élesíti a riasztót. Ezen felül ez aktiválhatja a Jelenlétszimulációt, amely a redőnyöket és a világítást úgy fogja vezérelni, mintha a lakók otthon lennének.

 

Az ágy melletti Touch háromszori koppintása aktiválja az „Éjszakai Módot”. Ez lehet egy Touch Nightlight Air, mely egy szabadon pozicionálható ébresztő, óra, kapcsoló egyben. Ez kikapcsolja az összes elektromos eszközt az egész házban. Ezenkívül élesíti a riasztót, vagyis ha bármely ablak vagy külső ajtó kinyílik, a riasztás bekapcsol. Ha valaki az éjszaka közepén felkel, lágy fények kapcsolnak fel, melyek megvilágítják az utat a mosdóba.

 

A fenti felsorolt eszközökkel és Loxone Config-ban való programozásukkal már egy automatizált otthonunk lett, annak előnyeivel, és közben nem kellett vesződni a felújítás, telepítés szokásos nehézségeivel.

Érdekel a megoldás? Vedd fel a kapcsolatot szakértőinkkel! Teljesen ingyenes és kötelezettségmentes tanácsadást és tájékoztatást kínálunk:

Previous
Previous

ÚJ: Loxone Config és App 14.5

Next
Next

Rezsicsökkentés máshogy: Miért lenne jó, ha piaci áron vennénk az áramot?