kábelezési sablonok

Tree eszközök kábelezése

Tree eszközök kábelezése nem is lehetne egyszerűbb: csak kössük be a Tree vonalat és a 24V-os betáplálást!

kapcsolók és működtetők bekötése

Egy kapcsoló és egy villanykörte bekötésének példája:

 

árnyékolók vagy függöny bekötése

Árnyékoló motor bekötésének példája. Nyitva=Fent, Zárva=Lent

3.PNG

világítás bekötése a Dimmer Extensionre

Dimmelt világítási kör bekötése:

DMX Dimmerek bekötése

Az összes tápegység GND-jét közösíteni kell, különben potenciálkülönbségből adódó problémák történhetnek!

RGBW LED spotok bekötése RGBW 24V Dimmer Air/DMX-be

Fontos, hogy egy RGBW Dimmer Air/DMX eszközre, összesen 8 megvilágítót köthetünk be!

Figyelem: Ha egyszerre használjuk a RGB és a W színeket, akkor a 100%-os fényerő megoszlik közöttük. Tehát, ha W csatornát 30%-ra dimmeljük, akkor RGB-nek már csak 70% marad!

fehér led spotok bekötése RGBW 24V Dimmer Air/DMX-be

Fontos, hogy a Dimmer minden csatornájára, 8 fehér megvilágítót köthetünk be.

hőmérséklet érzékelő bekötése

A hőmérséklet érzékelőket a Miniserver vagy Extension analóg bemenetére köthetjük be. A +24V és a GND-t fűzhetjük akár egy másik hőmérsékletérzékelőről ha szükséges.

0-10V-os szelepmozgatók bekötése

Ezeket a szelepmozgatókat be kell kötni a 24V-ba és a 0-10V-os bemenetével szabályozzuk.

rövidzár-védelem 24V-os tápegységekhez

A 24V-os tápegység és ezáltal, a Miniserver védettségét biztosítani lehet a megfelelő MCB kismegszakító használatával. Ha az MCB és a tápegység nem ugyanazon fogyasztói egységben van lehetséges, hogy RCD (FI relés) védelem van előírva.

10.PNG

kimenetek rövidzár-védelme

A hatályos érintésvédelmi előírások megszabták, hogy minden áramkört MCB vagy RCD védelemmel kell ellátni. A terhelés és a kábel nyomtávjának függvényében kell kiválasztanunk a megfelelőt.

rövidzár-védelem biztosítékkal

Az RCD és MCB védelem mellett a hálózati áramkörök kapcsolt állapotban vannak a Miniserver (vagy a Bővítőmodul) által, a relé kimetek felőli biztosítékok által a Miniserver belső áramkörei is védve vannak.

24V-os mozgásérzékelők és jelenlétérzékelők bekötése

A PIR közvetlenül a Miniserver (vagy a Bővítőmodul vagy a Dimmer bővítő) digitális kimenetére van rákötve. Ezen túlmenően az érzékelő fény mérésére is alkalmas (5-2000 lux), amit 0-10V-os formátumban küld el a vezérlő egységnek.

230V-os mozgásérzékelők és jelenlétérzékelők bekötése

A csatlakoztatni kívánt 230V-os PIR érzékelő Loxone rendszerben való használatához szükségünk lesz egy segédrelére is, hogy a Miniserver-re való csatlakoztatásnál a vezérlés 24V-os feszültségét rá lehessen kapcsolni.

Ehhez össze kell kötnünk a szenzor digitális kimenetét egy segédrelé A1 bemenetével. Az A2 bemenetére bekötjük a nullát.

A relé 11-es csatlakozójára bekötjük a 24V-ot, a 14-es csatlakozót összekötjük a Miniserver (vagy a Bővítőmodul, vagy a Dimmer bővítőmodul) digitális bemenetével.

Amikor a mozgásérzékelő átváltja a segédrelét, az átkapcsol 24V-ra, így a Miniserver észleli ezt a feszültség változást.

segédrelé bekötése

A segédrelével 230V-os eszközök csatlakoztathatóak a Loxone Miniserver 24V-os bemenetéhez vagy maximálisan akár 16A-es terhelések kapcsolásához is használható. Ez a kiváló minőségű 16A csatlakozó relé ideális a Loxone vezérlő rendszeréhez. Egyrészt lehetővé teszi, hogy 230 V-os érzékelőket (például a 230 V mozgásérzékelőt), a Miniserver 24 V-os bemenetén vagy a bővítőmodullal használjuk. Másrészt lehetővé teszi, hogy 5A-es (max. 16 A-es) áramok kapcsolását a Miniserver vagy a bővítőmodul digitális kimenetével.

Kössük össze a relé A1 bemenetét a Miniserver vagy a Bővítőmodul digitális kimenetével! A relé A2 bemenetére kössük be a nullát!

polaritásváltás megoldása DC motorok esetén

Az alábbi kapcsolásban láthatod, hogyan vezérelhetsz DC motorokat, amiket gyakran használnak árnyékolókhoz és napellenzőkhöz.

Ellentétben az AC motorokkal, forgásiránya szabályozható, a motor polaritásának megfordításával.

Multi Extension Air bekötése

A LED-ek tápellátásáról ajánlott külön tápegységgel gondoskodni, ennek bekötését az alábbi ábrán láthatja. Fontos megemlíteni, hogy a Multi Extension Air 4db PWM kimenettel rendelkezik (max 2.1A @ 24V DC-ig csatornánként).

24V:

12V:

Használhatsz a 24V-os helyett külön 12V-os tápegységet is, ha a LED-ek vezérléséhez ez is elegendő. Azt figyelembe kell venned, hogy a maximális áramerősség így 1A csatornánként (25W 24V DC)!

saját tápegység

LED vezérléséhez használhatod ugyanazt a tápegységet is, ami a Bővítőmodul-nak biztosít tápellátást. Ez esetben a max. áramerősség 2.1 A lesz csatornánként (50W 24V DC)

1-Wire érzékelők bekötése