Intelligens légkondicionálás - változatlan komfort, alacsonyabb költségek

Mindenki tapasztalja, hogy a nyarak egyre melegebbek, sőt, már ősz elején és májusban is vannak kánikulát idéző napok.

Egy városi lakásban még fullasztóbb a helyzet, sokszor aludni sem lehetne klíma nélkül, de egy irodában is kínszenvedés légkondicionáló nélkül eltölteni a munkaidőt a nyári hónapokban.

Érthető, hogy a split klímák nagyon népszerűek, hiszen gyorsan képesek lehűteni a levegőt a megfelelő hőfokra. Ráadásul télen fűtési alternatívaként is alkalmazhatók bizonyos keretek között.

A hőmérséklet és az energiaköltségek emelkednek

Van két nagy probléma, amire viszont megoldást kell találni:

  1. Az egyik, hogy a légkondicionálók jelentősen növelik a villanyszámlát, ha nem mindig az optimális hőfokra vannak beállítva, vagy olyankor is mennek, amikor nem lenne rá szükség.

    Még a kontinentális éghajlatú régiókban, így Magyarországon is már-már a 30 évvel ezelőtti mediterrán vidékek átlaghőmérsékletét tapasztaljuk. Ennek köszönhetően a légkondicionálási költségek hamarosan nagyobbak lehetnek, mint a fűtési költségek.

  2. A másik, hogy a klímaberendezések száma olyan ütemben növekszik, hogy az előrejelzések szerint 2050-re a számuk a jelenlegi 1,5 milliárdról 3,5 milliárdra nő. Ha ezek mindegyikét csak napi 4 órán át működtetik, az óvatos számítások alapján napi közel 13 milliárd kWh fogyasztásnak felel majd meg! Ez Németország áramfogyasztásának a négyszerese. Sőt, már napjainkban is energiaellátási gondot okozhatnak a klímák, 2020 forró nyarán Franciaországban majdnem országos áramszünetet eredményezett a túl sok légkondicionáló. Egyébként Magyarországon is tartósan évente 10%-kal nő a klímaberendezések száma, a KSH adatai szerint.

    Az így kibocsátott 6,3 millió tonna CO2 pedig érthető módon nem tesz majd túl jót a légkörünknek.

    Nem túlzás azt állítani, hogy az automatizálás egyszerre biztosítja, hogy a klimatizálás ne járjon felesleges kiadásokkal és energiafogyasztással.

De nem csak az energiaköltségekről van szó.

Az egyszerűsített vezérlés és az egészséges hőmérséklet fenntartása nagyban javíthatja mindennapjaink minőségét, és kéz a kézben jár az energiamegtakarítással.

 

Energiatakarékosság a jelenléti alapú vezérléssel

A Loxone megoldása abból az egyszerű alapgondolatból született, hogy nem kell minden helyiségben állandó hőmérsékletet fenntartani.

Az általad előre megadott értékek alapján a rendszer tudni fogja, mikorra kell a takarék hőmérsékletről komfort hőmérsékletűre hűteni egy adott helyiséget, és ennek megfelelően fogja vezérelni a klímaberendezéseket. Így mikor délután hazaérsz a munkából, már a kellemes 24 °C fogad.

A rendszer figyelembe veszi a külső hőmérsékletet és egyéb körülményeket, például a nyitva hagyott ablak hatását is. A használati időszakon kívül egy előre beállított takarék hőmérsékletet biztosít. Ha a megadott komfort hőmérsékleten vagy az időn akarsz állítani, a Loxone App-ban könnyen megteheted.

Így optimalizálható az energiafogyasztás, és maximalizálható a légkondicionáló hatékonysága. Amikor otthon vagy az irodában tartózkodsz, a rendszer fenntartja a komforthőmérsékletet, távollét idején pedig takaréküzemmódba kapcsol. Ezáltal energiát takarít meg és optimális kényelmet biztosít, de csak akkor, amikor valóban szükséges.

Az intelligens vezérléssel egyszerűen integrálhatod különböző gyártók légkondicionálóit a Loxone automatika rendszerébe.

A Loxone AC Control Air egy olyan eszköz, ami feleslegessé teszi a légkondicionálók kézi vezérlését, hiszen sokkal hatékonyabb és teljesen automatikus működést tesz lehetővé.

Az AC Control Air egyszerűen, gyorsan és zökkenőmentesen integrálja a vezető gyártók – Gree, Daikin, Mitsubishi, Fujitsu stb. - légkondicionálóit a Loxone otthoni és épületautomatizálási rendszerébe. Az előre programozott logikával és az összes jelentős gyártó légkondicionáló berendezéseinek plug-and-play integrációjával az energiatakarékos és intelligens klímavezérlés megvalósítható.

 

A Loxone épületautomatika rendszerében a hűtés persze nem csak a klíma vezérlését jelenti. Az árnyékolók intelligens vezérlésével, és az automatizált szellőztető berendezések alkalmazásával is jelentősen hozzájárulhatunk a kívánt hőmérséklet eléréséhez és megtartásához. Gondoljunk bele, hogy egy helyiség klímájára milyen hatást gyakorol az erős napsugárzás hatására felmelegedő üvegfelület, vagy egy nyitva felejtett ablak.

A Loxone ajtó- és ablaknyitás-érzékelők használata a légkondicionáló vezérléssel együtt hatékonyan küzdhet a probléma ellen. Ezek érzékelik, ha az ajtók vagy ablakok nyitva vannak, és automatikusan kikapcsolják a légkondicionálót. A Loxone alkalmazáson vagy a Loxone audiorendszeren keresztül értesítést is kaphatsz, hogy szükség esetén újra bezárja az ablakokat vagy ajtókat, és folytassa az aktív hűtést. A Loxone további funkcióiról ITT olvashatsz>

Ha a Loxone rendszer más funkcióit, sőt teljes működését szeretnéd jobban megismerni, regisztrálj visszanézhető webinárunkra >

Previous
Previous

Megéri-e még a napelem?

Next
Next

Modbus AIR - Modbus RTU eszközök gyors és egyszerű integrációja