Megéri-e még a napelem?

FRISSÍTVE 2023.09.09.: A kormány nemrég azt jelentette be, hogy visszamenőleges hatállyal megszűnik az éves szaldo elszámolás azon napelem tulajdonosok számára is, akik korábban telepítették a rendszerüket. Ez döntően befolyásolná egy HMKE beruházás megtérülését. Végül elállt ettől a tervtől, és jelen állás szerint még 10 évig éves szaldo elszámolásban maradnak a “régi” napelemesek. Azonban a gyors és váratlan változások azt vetítik előre, hogy a jövő elég bizonytalan, ezért érdemes olyan megoldást keresni, amivel csökkenthetjük a jövőbeli kockázatokat.

De mit jelent mindez, és hogy lehet ebből jól kijönni?

Aki napelemet telepíttetett, leginkább azzal a céllal tette, hogy a rendszer élettartama alatt ne kelljen fizetnie az áramért, így belátható időn belül megtérült volna a beruházása, majd ezt követően még hasznot is termelt számára. A havi elszámolással (és persze a bruttó elszámolással) a mindig 0 forintos számla megszűnik, hiszen nem lehet már a magas hozamú tavaszi-nyári időszak többletét “ingyen” felhasználni az őszi-téli hónapokban. Hiába van a rendszer úgy méretezve, hogy egy éves ciklus alatt annyit termeljünk, amennyit fogyasztunk.

Ez a számítás érvényét vesztette a havi szaldo elszámolással.

Így a jobban termelő időszakokban, vagyis a március-szeptemberben (PVGIS adatbázis szerint) termelt többlet már nem egyenlíti ki a gyengébb hónapok (október-február) energiaszükségletét.

Már most látszik, hogy egy fogyasztásnak megfelelően méretezett rendszernél is lassabb lesz a megtérülés, mint az éves szaldo elszámolással. Azonban ez nem jelenti azt, hogy ne tudnánk alkalmazkodni a hátrányosnak tűnő változáshoz.

A jogszabályi környezet állandóságára nincs semmi garancia, de az innovatív technológiát segítségül hívhatjuk

Használjuk fel házon belül a megtermelt áramot!

Mostantól tehát már sokkal kevésbé éri meg a hálózatra visszatáplálni. Ráadásul sokkal alacsonyabb áron veszi át a hálózat üzemeltetője, mint ahogy mi vettük, tehát a vásárolt és hálózatra adott energia értékének különbségét már meg kell fizetnie a HMKE tulajdonosának, az egyéb hálózati tarifákkal kiegészítve.

A bruttó elszámolás esetén végképp nem éri meg a visszatáplálás. Ugyanis minden olyan megtermelt kWh-t, amit nem használunk fel közvetlenül, és aminek a termelése idején a hálózatból sem vételezünk, sokkal olcsóbban “kell” eladnunk a szolgáltatónak, mint amennyiért mi vesszük.

Ezért most égetően fontossá vált, hogy a magunk által megtermelt áramból minél többet egyből fel is használjuk.

Miért jó az azonnali, házon belüli felhasználás növelése?

Alapvetően azért, mert így elkerülhetjük, vagy csökkenthetjük azt a veszteséget, ami a hálózatból vételezett áram díja (37 Ft, havi 210 kWh felett 70Ft) és a visszatáplált áramért elszámolt díj (210 kWh alatti részére 5 Ft, felette pedig 38Ft) közti különbségekből adódik (a pontos számok még nem ismertek, a jelenlegi helyzetből indultunk ki).

A termelés azonnali felhasználásának aránya átlagosan 20-55% is lehet, attól függően, hogy milyen fogyasztókat működtetünk. Azokról van szó, amelyek működése és áramfelvétele akkorra időzíthető, amikor nem vagyunk otthon, miközben magas a napsütéses órák száma. Jellemzően a villanybojler, mosógép, hőszivattyú lehetnek ilyenek, de akár az elektromos autó töltő is, ha napközben nem használjuk a járművet, vagy van power wall, vagyis olyan tárolókapacitás, ami napon belül átcsoportosíthatóvá teszi a fogyasztást.

Vegyünk egy példát: egy napelemes háztartás éves fogyasztása 7200 kWh (hőszivattyút és elektromos autó töltőt is üzemeltetnek). Nekik napelem nélkül, ha H-tarifával működtetik a hőszivattyút, az éves számlájuk 263.400 Ft lenne, a jelenlegi tarifákkal számolva. Napelem esetén, a termelésük akár 55%-át, vagyis 4000 kWh-t is hatékonyan felhasználhatják, hiszen a hőszivattyú működtetése nem kell hogy egybe essen az otthon töltött idővel. Ők a havi szaldós elszámolásban évente 68.990 Ft-t fognak fizetni, ami úgy jön ki, hogy a téli hónapokban összesen 2156 kWh energiáért fizetniük kell 37 forintos árat, nyáron viszont a többlettermelésért 5 Ft/kWh-t kapnak. Bruttó elszámolás esetén pedig a 3200 kWh, amiért az átvételi árnál magasabb díjat kell fizetni. Az éves villanyszámlájuk így 81.049 forintra növekszik.

Ez a 0 Ft-os villanyszámlához képest jelentős növekedés, viszont még mindig sokkal alacsonyabb összeg, mint a napelem nélkül a hálózatról vásárolni a teljes energiamennyiséget. Ráadásul itt a megtermelt áram 55%-ának házon belüli felhasználásával számoltunk, ez az arány viszont intelligens vezérléssel tovább növelhető.

 

Mostantól minél nagyobb a házon belüli felhasználás mértéke, annál kevesebb lesz a számlánk, így a rendszer ismét reális időn belül megtérülhet (még ha nem is annyira rövid távon, mint az éves szaldo esetében).

Ahhoz, hogy optimálisan és maradéktalanul használjunk fel minden magunk által termelt kW-ot, intelligens vezérlőrendszerre van szükség. A Loxone energiamenedzsment rendszere éppen erre a célra lett fejlesztve.

Célja, hogy a lehető legjobban hasznosítsuk ezt az energiát. Minden kW-ot akkor, amikor rendelkezésre áll, és arra, ami a legfontosabb. Így például a HMKE által megtermelt energiát az inverterből ahhoz a fogyasztóhoz tudjuk irányítani, aminek működtetése adott időpontban számunkra a legfontosabb. Ha a napelemek több energiát termelnek, mint amit a hálózatról vételez a háztartás, akkor az automatika rendszer képes ezt a pluszt az igényeknek megfelelően elosztani különböző fogyasztók között.

Hogyan működik?

Amikor többlettermelés van, több mint 12 fogyasztóig beprogramozható a Loxone Config programban, hogy a nap során a rendszer a többletárammal például elindítsa a mosógépet, és ehhez még csak nem is kell új háztartási eszközt vennünk. Az egyes eszközöket az általunk megadott fontossági sorrendben fogja elindítani, amíg van elegendő többlet. Ha pedig azután, hogy minden olyan fogyasztó, ami rendelkezik napi futási idővel, teljesítette azt és még van felesleges energia, azzal akkumulátort is fel lehet tölteni.

Mindehhez fontos tudnunk, hogy mennyi energiát termelünk vagy fogyasztunk éppen. A Loxone ezt is képes monitorozni és erről adatot szolgáltatni. Ezekről az eszközökről, és a rendszer működéséről itt írunk sokkal részletesebben >

Mi legyen azzal az árammal, amit nem tudunk azonnal felhasználni?

Vannak tehát olyan nagyfogyasztók, amik akkor is működhetnek, amikor nem vagyunk otthon. De még így is maradnak olyan eszközök, amiknek áramfelvételét nem tudjuk közvetlenül a napos órákra időzíteni. Jellemzően ilyen lehet egy autó töltő, amit inkább este használunk. Ezekben az esetekben sem kell viszont lemondani a saját termelés belső felhasználásáról. Ha az év jobb és rosszabb időszakait áthidaló energiatárolókapacitást nem is tudunk kiépíteni, napon belüli, vagy 1-2 napos energiatárolás és fogyasztás átcsoportosítás könnyebben megvalósítható, például egy power wall-al, vagy más kisebb kapacitású akkumulátorokkal.

Persze ezekben az esetekben az újabb beruházás értékének megtérülését is számításba kell venni.

A belső felhasználás optimalizálásának az ára

A Loxone épületautomatika rendszer minden épületfunkcióra kiterjeszthető. A mérete és komplexitása attól függ, hogy valaki milyen mértékben akarja alkalmazni. Ha kizárólag csak a saját HMKE termelésének belső felhasználását szeretné optimalizálni általa, akkor nincs szükség sok eszközre. A Loxone Config program (amiben a Loxone-szakértők beállítják a rendszer működését), illetve a felhasználói applikáció ingyenesek.

Mire képes még a Loxone automatika rendszer?

Loxone Essentials

szeptember 12. 17:00-18:30

A Loxone nem csak erre képes: ha érdeklik az intelligens hűtés-fűtés, árnyékolás és világítás vezérlési megoldásai, akkor nézze meg ingyenes webinárunkat, amin kollégánk részletesen bemutatja a Loxone által kínált lehetőségeket:

Ha szeretné tudni, hogy konkrétan az Ön otthonában hogyan valósítható meg a fent leírt megoldás, mindenképpen írjon nekünk, szakértőink teljesen ingyenesen adnak személyre szabott tájékoztatást, készítenek tervet. Az Ön részéről semmilyen elköteleződéssel nem jár:

Previous
Previous

Itt az új Config 14.4.9.25

Next
Next

Intelligens légkondicionálás - változatlan komfort, alacsonyabb költségek