Új: DALI Air - DALI eszközök egyszerű vezeték nélküli integrációja

Az új DALI Air egy vezeték nélküli interfész, amely akár 10 DALI aktuátor és érzékelő egyszerű és gyors integrálását teszi lehetővé a Loxone otthon- és épületautomatizálási rendszerébe. Ez azt jelenti, hogy nincs szükség kábelezésre, vagyis utólagos automatizálási projekteknél, például felújítások keretében ez az eszköz új távlatokat nyit a világításvezérlésben.

A DALI (a Digital Addressable Lighting Interface rövidítése) egy nemzetközileg szabványosított protokoll a világítás vezérlésére, különösen kereskedelmi és ipari környezetben. Minden egyes DALI-eszköz egyszerűen és gyorsan címezhető és csoportosítható.

A DALI lámpák, illetve EKG-k választéka nagy, legyen szó design világításról, raktárvilágításról vagy irodai világításról, valójában minden alkalmazási területre van megfelelő fényforrás, amely a vezetékes DALI busztechnológián keresztül vezérelhető.

Az új DALI Air-rel mostantól vezeték nélküli interfészt kínálunk akár 10 DALI eszköz egyszerű és gyors integrálásához, jelentősen leegyszerűsítve a meglévő projektek utólagos automatizálását újabb kábelezés nélkül.

Néhány előny:

- Fokozatmentes fényerőszabályozási funkciók és teljesen villogásmentesség

- Broadcast üzemmóddal vagy dedikált címek kezelésével több lámpa egyidejű vezérlése

- Automatizált világítás igény szerint

- Nappali fényszabályozás

- Állandó fényszabályozás és még sok más!

- Akár 10 DALI eszköz / 16 csoport

- Akár 30 m kábelhosszig

- Támogatja a 0-8 DALI lámpatípusokat

- Támogatja a DALI-2 eszköztípusok 1-4

- Belső DALI tápegység

- DALI-2 minősítés

Nézzük meg közelebbről a DALI Air kábelezését:

A DALI 2-vezetékes busz vonalat általában a 230 V-os vezetékkel párhuzamosan, ugyanabban a vezetékben fektetik. A DALI Air tápellátása a két vezetéken keresztül történik, a 230V-os barna/kék vezetéken keresztül. A fennmaradó két vezeték, esetünkben fekete és szürke, az adatkapcsolatra szolgál, melyet bármilyen polaritással beköthetünk, értelemszerűen az első buszra csatlakoztatott Dali eszközig. Ez azt jelenti, hogy nem számít, hogy az adatvezetékek hogyan vannak csatlakoztatva, és a DALI Air rendelkezik beépített DALI tápegységgel, ami a DALI busz meghajtását szolgáltatja. Ezért nincs szükség drága DALI tápegységre.

A kompakt kialakításnak köszönhetően a DALI Air könnyen beépíthető süllyesztett dobozba vagy kábeltálcára. A busz hossza akár 30 m is lehet, és 10 DALI-eszköz akár 16 csoportban is betanítható.

A DALI Air hivatalosan DALI-2 tanúsítvánnyal rendelkezik.

Ez azt jelenti, hogy nem csak a DALI működtetők taníthatók be, hanem a DALI érzékelők, például egy mozgásérzékelő vagy gomb is pillanatok alatt integrálhatók a Loxone ökoszisztémába! A DALI Air támogatja a DALI lámpák 0-tól 8-ig terjedő típusait és a DALI 2 eszközök 1-4-ig terjedő típusait!

A kábelezés busz, vonal, csillag és fa topológiával is megvalósítható.

A jövőben a kapcsolószekrényben lévő megfelelője, a DALI Extension hivatalosan is DALI-2 minősítésű lesz, így az érzékelők tanítását is lehetővé teszi. Még a korábban megvásárolt DALI Extension is megkapja ezt a funkciót frissítéssel, csak hivatalos DALI-2 pecsét nélkül.

A DALI technológia többek között azért olyan népszerű, mert az analóg rendszerekkel ellentétben visszajelzést ad például az aktuális állapotról vagy hibaüzenetekről. Ez tökéletesen kiegészíti a Loxone otthoni és épületautomatizálást, mert a funkciókészletünkkel egyrészt megjeleníthetjük ezeket a fontos üzeneteket, másrészt az értesítési funkciókon keresztül továbbíthatjuk azokat az illetékes személynek, akár hívó, levelező vagy push értesítéssel.

Most nézzük meg az üzembe helyezést a Loxone Config segítségével:

Ha a DALI Air 230V-os üzemi feszültséggel van ellátva és szállítási állapotban van, akkor az üzembe helyezési mód automatikusan aktiválódik. Ezt a készüléken lévő piros/zöld/ narancssárga villogó LED jelzi, és most a keresési párbeszédablakban található.

Ha a LED narancssárgán villog, akkor a készüléket már egyszer betanították, és a továbbiakban nem lehet kapcsolatot létesíteni az Air Base Extension-nel. A készülék tanuló üzemmódba való visszaállításához rövid időre meg kell szakítani a tápellátást.

Ha a DALI Air most már megtalálható a keresési párbeszédablakban, akkor a készüléket egyszerű jelöléssel azonosíthatod. Az eszközön lévő LED gyorsan villogni kezd.

Most még meg kell határozni a helyiséget és a telepítés helyét, majd elmentheted a konfigurációt a Miniserverben.

Ha több DALI lámpát kell egyidejűleg vezérelni, egy DALI csoport létrehozása javasolt.

Ennek az az előnye, hogy a programozás átláthatóbb lesz, és nincs késés a világítás dimmelésében. A DALI-eszközök tanításakor a meglévő csoportbeosztások betöltődnek és létrejönnek a Loxone Configban. Új csoport létrehozásához az egyes Dali-eszközöknek már szerepelniük kell a programban (Dali keresés, és Dali eszköz felvétele a programba) A csoport tulajdonságaiban a kívánt, már betanított eszközök kiválaszthatók és így a csoporthoz rendelhetők.

Ezután maga a Dali csoport vezérelhető egy kimenetként a programozás során.

Összefoglalva, az új DALI Air-t azért fejlesztették ki, hogy a Loxone Air technológiát használó DALI aktuátorokat és érzékelőket egyszerűen és gyorsan integrálni lehessen a Loxone-rendszerbe, új kábelek elhelyezése nélkül.

Previous
Previous

Megoldás az ideális irodai világításra: XAL BETO és TASK

Next
Next

ÚJ: M-Bus Extension: mérőórák egyszerű és gyors integrációja