kábelezési alapok

elektromos biztonság

Erősen ajánljuk, hogy fordulj szakképzett villanyszerelőhöz, mielőtt bármilyen munkát végeznél a kábelezéssel. A Loxone kis feszültséget használ, ami azt jelenti, hogy bizonyos munkákat csak szakképzett emberek végezhetnek el. Ha a Miniserver kábelezésén kell munkát végezni, akkor előtte győződj meg, hogy az nincs áram alatt, mert ez károsodáshoz vezethet.

alapok

A ház kábelezését a testünk idegrendszeréhez lehet hasonlítani, e nélkül az automatika nem tud működni. Míg a természetnek évezredei voltak a rendszer tökéletesítésére, addig az automatikának erre alig pár évtizede volt. Nem tudjuk, ez az utazás hova vezet bennünket, rengeteg új kapcsoló, érzékelő és világítási megoldás érkezhet.

Ezért fontos, hogy már előre gondoskodjunk a rendszerünk időtállóságáról. A kábelezés az automatika sarokpontja, míg egy érzékelőt vagy egy kapcsolót könnyű áthelyezni, addig a kábelek áthelyezése sokkal nehezebb.

Ezért azt javasoljuk, hogy mindig olyan kábelt használj, ami kiállja az idő próbáját, és ipari szabványok alapján készül. Általánosságban 3 féle fő kábeltípusra van szükség a Loxone rendszerhez:

1.       CAT7

2.       Erős áramú kábel

3.       Hangszóró kábel

Az érzékelő oldalra, ami kisfeszültséggel működik, mi a CAT7 kábelt javasoljuk. Ezt többféle variációra használhatjuk, Tree kommunikációra, hálózatra, áram mentes kontaktusokra, bus rendszerekhez és még sok máshoz. Fontos, hogy ez nem alkalmas 230V-os feszültségre. Az erősáramú kapcsolásokhoz mi a 3x1,5-3x2,5-es kábeleket javasoljuk.

kábelezési topológia

A Loxone rendszerben, tipikusan van egy központi hely, ami tartalmazza az összes Loxone modult, így válik a rendszer központjává.

Kimenetek, mint például világításkapcsolások és árnyékoló mozgatók csillagpontosan innen indulnak, ami azt jelenti, hogy minden eszköznek van egy saját kábele a központban.

Érzékelőket és kapcsolókat (esetleg szelepmozgatókat) figyelembe véve, alkalmazhatjuk a Loxone Tree technológiáját. Ez lehetővé teszi, hogy a kábelezést hatékonyabbá és rugalmasabbá tegyük. Lényegében minden Tree eszközt összeköthetünk, és ha a Tree vonalat bekötjük a Tree Extensionbe, akkor az összes eszköz képes a kommunikációra. Ezzel megtakaríthatjuk a kábelezés 80%-át a hagyományos csillagpontos kábelezéshez képest, és nagyobb szabadságot enged a rendszer bővítésében. Igazi jövőálló kábelezés az okos otthonunk részére. Az alábbi képeken láthatunk pár példát kábelezésre.

fontos tények

·         Csillagpontos kábelezés a nem Tree eszközök számára

·         Ha több helyen vannak Loxone modulok, illetve ha sok modul van a projektben, figyelembe kell venni, hogy a Loxone Link kábelezés hossza nem lehet több 500 méternél a Miniservertől számítva.

·         A Loxone Linknek muszáj Bus vonalnak lennie, egyik eszköztől a másikba kábelezve

·         A Linket az utolsó eszköznél le kell zárni egy 120 Ohm-os ellenállással.

·         A bővítő modulok száma nem lehet több 30-nál.

A Loxone Touch és Pure Touch kapcsolókon túl, használhatunk más hagyományos nyomógombot, ami hasznosabb vagy több funkciós. Ha a kapcsoló kontaktuszáró, akkor beköthetjük a rendszerbe, és akármilyen funkcióhoz hozzárendeljük. Mi azt ajánljuk, hogy nyomógombot használj, hogy lehessen duplán kattintani.

szekrény elrendezés

Az alábbi képeken láthatod, hogyan lehet optimálisan kialakítani az erősáramú elosztó részt, illetve a gyengeáramú elosztó részt. Minden szekrényben van egy elkülönített tápegység a Loxone modulok részére. Mi ajánljuk, hogy külön tápegységet használjunk pl az érzékelőknek, vagy a LED szalagoknak. Ez növeli a rendszer megbízhatóságát.

Fontos, hogy a Loxone tápok GND-jét közösíteni kell.

Hogy megelőzzük az átláthatatlan kábelezést, azt javasoljuk, hogy DIN sínes szekrényeket használjunk az összes ki és bemenet számára. Győződj meg róla, hogy marad tartalék ki és bemeneted, könnyű kifelejteni valamit. A tiszta kábelezés érdekében javasoljuk, hogy használj kábel csatornákat, ezt láthatod a képeken, körbe a szekrény szélén.

Ha a Loxone rendszert más adatfolyammal szeretnéd összekötni, használj csavarérpárú kábelt.

kapcsolók

Mi a Loxonenál ajánlunk néhány perifériát, hogy megkönnyítsük a választást. Kapcsolók tekintetében mind a Touch, mind a Pure Touch esetén létezik kábeles, és vezeték nélküli változat. Lehetővé teszik a ház fő funkcióinak könnyed vezérlését. Továbbá hőmérsékletet és páratartalmat mérnek.

A Loxone rendszerben használhatunk más hagyományos nyomógombot, ami hasznosabb vagy több funkciós. Ha a kapcsoló kontaktuszáró, akkor beköthetjük a rendszerbe, és akármilyen funkcióhoz hozzárendeljük. Mi azt ajánljuk, hogy nyomógombot használj, hogy lehessen duplakattintani.

kábelezés CAT7 kábellel

Miért CAT7?

Nem az adatsebesség miatt. De ez egy nagyszerű tulajdonsága, és rengeteg lehetőséget ad a későbbi bővítésben, de nem ez a fő indok. Amiért a CAT7 kábelt ajánljuk az összes kommunikációra és a Tree hálózathoz, az az árnyékolás.

Ami megkülönbözteti a CAT6 tól, az az egyenként árnyékolt érpárok, amik lehetővé teszik, hogy különböző adat és feszültségjeleket vezessünk egymás mellett, minimális interferencia lehetőségével. Ez az, ami megkülönbözteti más kábelektől. További előnye, hogy olyan helyeken is ahol, nagy az elektromágneses tér, védve vannak jeleink a zavaroktól.

A nagy adatátviteli sebesség és az árnyékolás miatt, nagyobb távolságokra is eljuttathatjuk a jeleket.

Miniserver bekötése a tápegységbe.

1.       Kössük be a 24V-os tápegység DC kimenetét a Miniserver áramellátására!

2.       Kössük be a 24V-os tápegységet az áramba, miután befejeztük az rendszer összeállítását!

Mielőtt bármilyen munkát végeznénk a kábelezésen, győződjünk meg róla, hogy a Miniserver nincs áram alatt! Ellenkező esetben, károsodás történhet.

Miniserver összekötése más tápegységekkel

Az összes tápegység GND-jét közösíteni kell! Ellenkező esetben potenciálkülönbségből adódó problémák léphetnek fel.

egy vagy több Extension bekötése a Miniserverhez

1.       Kössük össze az Extension áram bemenetét a Miniserver áram kimenetével!

2.       Kössük össze az Extension Link csatlakozóját a Miniserverével!

3.       Zárjuk le a Loxone Linket egy 120 Ohm-os ellenállással!

Megjegyzés: ha nincs bővítő modul nem szükséges a 120 Ohm-os ellenállás.

egy vagy több bővítő modul bekötése a Miniserver Go-hoz

1.       Kössük be GND csatlakozót a Miniserver GO GND-jével illetve a bővítő modul GND-jével!

2.       Kössük össze a Loxone Link csatlakozókat!

3.       Zárjuk le a Loxone Linket egy 120 Ohm-os ellenállással!

Megjegyzés: ha nincs bővítő modul, nincs szükség a 120 Ohm-os ellenállásra

Szerelési munkálatok közben az áramot mindig kapcsoljuk le! Ha ez nem lehetséges, mindig húzzuk le a Link csatlakozót.