A második legjobb Loxone-projekt 2023-ban

Ilyen egy alacsony energiaköltségekkel üzemeltethető megbízható, minőségi, de nem hivalkodó otthon.

A tavalyi év második legjobb projektjét a Loxone Gold partner Pócza Kft. valósította meg. A családi ház tulajdonosai nyitottak voltak az innovatív megoldásokra, így egy minden igényt kielégítő automatizált ökoszisztémát alakítottak ki napelem rendszerrel, energiamenedzsmenttel, elektromos töltéssel és persze az alapvető automatika funkciókkal.

A projektet a kivitelező, Pócza Roland mutatja be:

Világításvezérlés

A világítás esetében a két legfőbb szempont a takarékosság és a minden élethelyzetben megfelelő megvilágítás lehetősége. Jelenlétérzékeléssel, a világítások fényerőszabályzásával a beépített minőségi lámpatestek ott és akkor világítanak, ahol és amikor szükség van rájuk. Az éjszakai módban kapcsolt épületben halvány fények segítik a lakók közlekedését otthonukban a mozgásuk alapján, a nem használt helységekben pedig automatikusan lekapcsolnak a világítások.

A vészeseti világításokat a Loxone UPS tápegysége képes áramszünet esetén is működtetni.

A Loxone Touch Tree kapcsolóit használva nem volt szükség kapcsolók tucatjainak egymás mellé építésére, mert ezeket az eszközöket a világításvezérlés mellett még szobatermosztátként, árnyékolásvezérlőként és audiokezelőként is használhatjuk.

Fűtés, hűtés, melegvíz

Az épületben padlófűtés és mennyezethűtés biztosítja a megfelelő hőmérsékletet. A fűtést, a hűtést és a melegvíz ellátást is egy Vaillant hőszivattyú szolgáltatja.

A padlófűtést és mennyezethűtést a Loxone intelligens hőmérsékletszabályzó blokkjai kezelik összhangban az épület árnyékolásával.

A helyiségek hőmérsékletét és páratartalmát a világításvezérlésre is használt Loxone Touch Tree kapcsolók mérik, amik elengedhetetlen feltételei a helyiségenként állítható zónaszabályzásnak.

Árnyékolás

Az épület árnyékolását a redőnyök mellett egy, a teraszon elhelyezett elektromos naproló végzi. Az árnyékolás a helyiség klíma blokkjaival összehangolt módon működik, ezáltal csökkentve a hűtési energiaköltségeket.

Energiamenedzsment

Az épületen hibrid, akkumulátoros energiatárolóval kiegészített napelem rendszert telepítettek. A Loxone energiamenedzsment blokkjaival prioritási sorrendet lehet beállítani a fogyasztók között. A villamos fogyasztók ütemezhetők és teljesítményszabályozhatók annak érdekében, hogy az aktuálisan megtermelt és az akkumulátorban tárolt energia a lehető leghatékonyabb módon, a megfelelő időben legyen felhasználva. Az elektromos autó töltése közben a 11kW-os Loxone Wallbox képes teljesítménymodulációra, ha a háznak több energiára lenne szüksége. Az energiafolyamatok monitorozásával a Loxone webfelületén követhetjük, elemezhetjük a fogyasztási folyamatokat.

 
 

Szellőzés

A helységekbe a friss levegőt egy hővisszanyerős Vaillant központi lakásszellőző szállítja. A Loxone Co érzékelők figyelik a házban a légminőséget így automatikusan a megfelelő légcsere fokozatra állítják a szellőzőt, így biztosítva a házban a friss levegőt. A nyitásérzékelők és a távolléti üzemmód információinak segítségével még takarékosabbá vált a szellőzőrendszer.

 

Audiorendszer

Az épület helyiségeibe többzónás Loxone audiorendszert alakítottunk ki. Az audio funkcióval összekapcsolt Loxone kaputelefon, Loxone riasztó, vagy ébresztőóra számos kényelmi és biztonsági szolgáltatást nyújt, mindemellett a zenei hatás is kiváló minőségű a Quadral hangszóróknak hála. Az audiorendszer hangszóróin keresztül értesíteni tudjuk a lakókat, ha egy ablak, vagy ajtó véletlenül nyitva maradt, de számos más hasznos figyelmeztető és informatív üzenet is megszólaltatható velük.

Beléptetés, riasztó, tűzjelző

A kivitelezés során a Loxone eszközeivel komplex beléptető, riasztó és tűzjelző rendszer került kialakításra. A Loxone AIR nyitásérzékelők, mennyezeti jelenlétérzékelők mellett a dinamikus beléptetésre képes NFC Code Touch kapcsoló nagyban segíti a beléptetést. A biztonsági funkcióblokkok naplózásával minden fontos esemény rögzítve lesz, mely a webfelületen egyszerűen visszanézhető. Az épület kameraképeinek beolvasása tovább emeli a ház biztonsági színvonalát.

A riasztó bekapcsolásával a ház távollét módba kapcsol, így a nem használt fogyasztóberendezések, világítások automatikusan lekapcsolnak. Tartós távollét esetén a ház fűtés-hűtés rendszere takarék üzemmódra áll át.

Öntöző

Az öntözőrendszer automata logikáját az időjárás előrejelzés szolgáltatás emeli magasabb szintre. A kertben található zöldfelület fenntartásáról a Loxone programban létrehozott öntözőrendszer logika gondoskodik és nem utolsósorban az időjárás állomáshoz tartozó időjárás-előrejelző szolgáltatás segítségével még jelentős mennyiségű vizet is spórolhatunk.

Köszönjük kedves ügyfelünk megtisztelő bizalmát, hogy erre a projektre is minket választott, illetve köszönjük a Verdom Kft.-nek, hogy lehetőséget biztosított a projektünk bemutatására.

 
Previous
Previous

Az év Loxone projektje: ikerház Tree interkommunikációval

Next
Next

A harmadik legjobb Loxone-projekt 2023-ban Magyarországon.