A harmadik legjobb Loxone-projekt 2023-ban Magyarországon.

A tavalyi év harmadiknak választott projektje felvonultatja szinte az összes olyan automatika megoldást, amire egy klasszikus irodaépület esetében szükség lehet. A Mobil Homes Kft. kiemelt figyelmet fordított a világítás megtervezésére, de emellett természetesen csakis teljes körű automatika rendszerek kerülhetnek a legjobbak közé, a hőmérséklet-szabályzás, az audio- és a biztonsági rendszer is átgondoltan, nagy műszaki igényességgel lett megvalósítva.

Az alábbiakban Adorjáni András mutatja be a projektjüket:

Világítás

Az intelligens világításvezérlés egy irodaépület esetében is kiemelkedően fontos terület. A világítási képek nem csak a hangulatot befolyásolják, hanem megfelelő munkakörülményeket is kell, hogy biztosítsanak.

A közlekedőkben, illetve a mellékhelyiségekben, konyhákban az alapvilágítást 24V-os izzók és Loxone spotok alkalmazásával oldottuk meg. Az irodai és közösségi helyiségekben a belsőépítészeti terv alapján mindenhol sínrendszeres világítást alakítottunk ki, melyben a különböző fényforrások elhelyezését gondos világítástervezés előzte meg.

A rendszer a későbbiekben is rugalmasan alakítható a felmerülő igényekhez igazodva.

A sínrendszerben hagyományosan kapcsolt, illetve DALI rendszeren keresztül vezérelhető spot lámpákat és egyéb fényforrásokat helyeztünk el.

Az íróasztalok megfelelő megvilágításáról általunk egyedileg készített fényforrások gondoskodnak, melyek DALI rendszeren keresztül fényerő-szabályozhatóak, és a fehér színhőmérséklet spektrumon belül finomhangolhatók akár a napszaknak megfelelő színhőmérsékletre, vagy állandó fényerőre.

A hangulatvilágításért bizonyos helyeken fényerő-szabályozható LED szalagok felelősek.

 

Energiahatékony klímavezérlés: nemcsak gépészet, hanem automatikus árnyékolás is

Az épületben több hőforrás működik, ezek működését kell összehangolnia az automatizált vezérlésnek az optimális hőmérséklet és energia-felhasználás érdekében. Egyes helyiségeiben a fűtésről hőszivattyús padlófűtés, a hűtésről fali split klímaberendezés gondoskodik. A többi helyiségben a fűtésért és hűtésért is split klímaberendezések felelősek. Mind a hőszivattyú- és szelepvezérlést, mind pedig a klímaberendezések vezérlését a Loxone rendszeren keresztül oldottuk meg (a klímaberendezések MODBUS interfészen keresztül vannak illesztve a rendszerbe).

A különböző fűtési beavatkozókat a Loxone intelligens hőmérsékletszabályzó blokkjai a beállított gazdaságossági prioritások, illetve időprogramok és jelenlét figyelembevételével kezelik. A vezérléshez szükséges adatok a fali Loxone Touch Pure CO2 Tree kapcsolókból érkeznek.

Az optimális klíma elérésében nagy szerepet játszik az intelligens árnyékolás. Az összes nyílászáró zsaluziával felszerelt, melyet a rendszer a hőigény, a napsugárzás illetve a nyílászáró irányának kiértékelésével automatikusan vezérel.

Szellőzés

Az irodai helyiségekbe a friss levegőt a decentralizált Leaf hővisszanyerős szellőzők egymással összehangolt módon szállítják.

A megfelelő klíma elérését az intelligens helyiségszabályzó vezényletével, fűtés / hűtés, a Leaf szellőzők és az árnyékolás összehangolásával érjük el.

Audiorendszer

A közösségi helyiségekben – aula, mosdók, konyha – étkező, valamint az irodákban is kiépítettük a Multiroom audiorendszert, Quadral beépített hangszórókkal. Az audiorendszer a kellemes háttérzenén kívül, a hangos riasztásért is felel, tovább különböző információs üzenetek lejátszására is használható.

 

Riasztó – biztonsági rendszer

A Loxone riasztórendszerét használjuk az épület biztosítására, melynek működéséhez a minden helyiségben megfelelően elhelyezett jelenlétérzékelők, valamint a külső nyílászárókon elhelyezett nyitásérzékelők szolgáltatják az információt.

Az aulából nyíló irodahelyiségek ajtajai elektromos zárral vannak felszerelve. A dolgozók a saját jogosultsági szintjüknek megfelelően tudnak belépni az egyes iroda helyiségekbe az ajtók mellett elhelyezett NFC Code Touch segítségével.

Previous
Previous

A második legjobb Loxone-projekt 2023-ban

Next
Next

Frissítés: Config & App 14.7