Az év Loxone projektje: ikerház Tree interkommunikációval

A győztes projektet megvalósító partnerünk generál kivitelezés mellett foglalkozik automatizálással. Ez is mutatja, hogy számára egy családi ház nem csak „falak és vezetékek összessége”, hanem egy olyan összekapcsolt rendszer, ami kényelmet, biztonságot ad fenntartható módon a lakóknak. Az itt bemutatott rendszer tehát az energiahatékonyságra is óriási hangsúlyt fektet, tehát a Loxone automatika rendszer lényegét valósítja meg. Mint a cég vezetője, Svorcz Gábor mondja: „Igyekszünk a Loxone rendszer minden rendszerelemét kiajánlani, különös figyelemmel az energiahatékony megoldásokra. Szerencsések vagyunk, mert az esetek nagy részében az építtetőink nyitottak a Loxone adta lehetőségek szinte teljes körű kihasználására, mint ahogy ebben a projektben is történt.”

A projektet Svorcz Gábor foglalta össze:

Kétlakásos ikerházat építettünk építészetileg azonos, de mégis egyedi belső megoldásokkal és egyedi igényeknek megfelelve.

 

Hűtés-, fűtésrendszer

Mindkét lakás esetén hőszivattyú biztosítja a hűtés / fűtéshez szükséges hőmennyiséget, amit Modbus protokollon keresztül vezérlünk. A rendszer alkalmas a fűtési / hűtési üzem automatikus váltására, ami különösen előnyös, ha a felhasználó nem műszaki beállítottságú.

A megfelelő hidraulikai rendszer kiépítése mellett az osztó gyűjtőkön fokozatmentes szelepmozgató motorokat alkalmaztunk, ami további finom szabályozást biztosít.

 

Szellőzés hővisszanyerős szellőztetőberendezéssel

A helyiségszabályozásban az aktív hőforrások intelligens vezérlése mellett kihasználtuk azt a potenciált is, ami az árnyékolásvezérlésben és az automatizált szellőztetésben van. A hővisszanyerő Leaf szellőztetőrendszer nem csak az állandó optimális minőségű levegő biztosítja, de energiahatékonyan hozzájárul a megfelelő hőmérséklet fenntartásához is.

Világítás

A fényforrások minden helyiségben úgy kerültek kialakításra, hogy legyen lehetőség a fényerősség szabályozására, ezt a fő Loxone mennyezeti lámpákkal világítás mellett a sarkokban indirekt fényforrásokkal, LED szalagokkal, helyi megvilágítással, Loxone spotokkal, oldottuk meg.

Minden helyiség rendelkezik jelenlét / mozgásérzékelővel, amit a világítás kapcsolásán túl felhasználunk az intelligens helyiségszabályzás és a riasztórendszer működéséhez is.

 
 

Biztonság az energiaellátásban is

Több esetben nem fordítanak kellő figyelmet arra, hogy áramkimaradás esetén is működőképes legyen a rendszer, pedig a szünetmentes tápellátás kulcsfontosságú több funkció működtetése szempontjából is: ebben a projektben a szünetmentes tápegység lehetőséget ad áramkimaradás esetén vészvilágításra, az audiorendszer és természetesen a riasztórendszer működtetésére is.

 

Időjárás-előrejelzés

A rendszer részeként időjárás-előrejelzés és Meteo központ is kiépítésre került, aminek köszönhetően a rendszer időjárási adatokat is fel tud dolgozni. Így lehetőség van fagyveszély vagy erős szél esetén az árnyékolórendszer védelmére. De az öntözőrendszer vezérlése szintén figyelembe veszi a várható esőt az előrejelzés alapján, így igény alapú öntözést tudunk megvalósítani.

Interkommunikáció Miniserverek közt

A projekt során a mindkét ház önálló rendszerként működik, viszont például az időjárási adatokat: külső hőmérséklet, páratartalom stb. a két Miniserver megosztja egymással.

A lakásokban többszintű felhasználói csoportokat hoztunk létre, így a gyerekek és a szülők külön hozzáféréssel rendelkeznek. Ez lehetővé teszi, hogy mindenki igény szerinti beállításokat valósítson meg adott hozzáférési szinteken az applikációban.

Previous
Previous

Ezek voltak a legjobb magyar Loxone projektek 2023-ban

Next
Next

A második legjobb Loxone-projekt 2023-ban