Tippek az intelligens világítástervezéshez

Semmi sem alakítja át olyan nagy mértékben egy helyiség hangulatát, mint a világítás. A megfelelő fényviszonyok megteremtése ráadásul nem csak ezért fontos, az egészségünkre, hatékonyságunkra is nagy hatással van. Ebben a cikkben a helyes világítástervezés fontos alapszabályairól olvashatsz.

Kezdjük a legfontosabb szabállyal

A világítás döntő hatással van a felhasználók egészségére, közérzetére és - főleg munkahelyek esetében - a hatékonyságára is.

Van egy alapvető ökölszabály, amelyet szem előtt kell tartani a világítás megtervezésekor: három különböző fényforrás összehangolt használatával lehet a legjobb kontrasztokat és hangulatot megteremteni.

Munka- és alapvilágítás

A megfelelő erejű és aktuális természetes fényviszonyokhoz alkalmazkodó alapvilágítás érdekében a változó fényerejű, fokozatmentesen tompítható lámpák széleskörű használatát javasoljuk. Itt különösen alkalmasak a LED spotlámpák vagy a LED mennyezeti lámpák.

Indirekt, vagy közvetett világítás

Háttérvilágításról akkor beszélünk, ha egy fényforrás közvetetten világítja meg a helyiséget, tehát a fénye például a falról verődik vissza. Elegáns megoldás erre a LED szalag, amely bútorok mögé, sarkokba vagy álmennyezetbe rögzíthetők, így kellemes hangulatot teremtenek.

Kiemelt világítás

A világítástervezés lezárásához olyan kiemelkedő lámpatesteket ajánlunk, mint a Pendulum Slim.  A függőlámpák célzott megvilágítással úgynevezett fényszigeteket hoznak létre, ezzel megkönnyítve például a konyhai tevékenységeket. Emellett esztétikusak is.

 

A világítás tervezése egyszerű

A legtöbb világítási rendszer kialakítása azzal a kérdéssel kezdődik, hogy “Milyen távolságra helyezzem el a LED-szpotokat a mennyezetben?” A mennyezeti szpotok közötti optimális távolság meghatározásához először a helyiség magasságát kell figyelembe venni.

2,6 m szabványos belmagasság mellett körülbelül 2 Loxone LED szpotot ajánlunk 5 négyzetméterenként. Ez egyenletes és elegendő megvilágítást biztosít az egész területen.

 

Tipp a beépített jelenlétérzékelők használatához

Javasoljuk , hogy a jelenlétérzékelőt középre helyezd két LED-szpot közé, és a LED-szpotokat a szokásos rácsba tervezd. Javasoljuk, hogy ne hagyj ki egy LED-szpotot például jelenlétérzékelő helyett, mert ez azt a benyomást keltheti, hogy egy LED-szpot hibás, vagy a világítási vonal egyenetlenné válik.

 

Épületének részletes világítástervezéséhez használhatja az ingyenes DIALux világítástervező szoftvert . Itt megtervezheti , kiszámíthatja és megjelenítheti világítását a Loxone valódi lámpáival . Amire szükség van, az a lámpákhoz tartozó EULUM adatok, amelyeket ingyenesen letölthet a megfelelő világítástechnikai termékeink boltoldaláról.

Lenyűgöző világítás – otthon, egy irodában, hotelben vagy akár stadionban

 
 

A világítástervezés legfontosabb feltételei

 

Megvilágítás (lux)

A Lux megvilágítás azt méri, hogy a fényforrásból mennyi fény ér el egy adott pontot.

Fényáram (lumen)

A fényáram azt jelenti, hogy milyen erősen világít a lámpa. Ami korábban egy villanykörte wattszáma volt, az most a lumenérték.

Tompíthatóság

A tompított fény kellemesebbé teszi a helyiséget, kíméli a szemet és segít energiát megtakarítani.

Világos szín (Kelvin)

A fény színe információt ad a színhőmérsékletről. A 3300 K-ig terjedő színhőmérséklet melegfehérnek számít, 3300 K és 5300 K között semleges fehérnek, 5300 K-ig pedig nappali fehérnek.

 

Színvisszaadás ( RA )

A színvisszaadási index azt jelzi, hogy a színek milyen természetes módon jelennek meg. Minél magasabb ez az érték, annál természetesebbek a színek. Beltéri világításhoz legalább 80 R a színvisszaadású izzókat ajánlunk.

Sugárzási szög

A sugárszög határozza meg, hogy melyik terület legyen megvilágítva. Melegfehér fényhez 35° körüli sugárzási szög elegendő. Színes fénynél legalább 100°-os sugárzási szöget javasolunk, mert így a fény egymásba illeszkedik és a színes fény jobban reprodukálható.

Energiacímke
Az energiacímke segít megbecsülni a lámpa energiafogyasztását. Legalább D szintet (új címke) javasolunk. A jelenlegi energiahatékonysági osztályok skálája A-tól G-ig terjed 7 lépésben.

 

Könnyen kezelhető

Kevesebb gomb, nagyobb áttekinthetőség

Bár a Loxone sok mindent teljesen automatizáltan vezérel, a felhasználó bármikor beavatkozhat manuálisan. A lehetőségek széles köre ellenére a kezelésnek a lehető legegyszerűbbnek kell maradnia.

 

Egy alkalmazás mindenhez

Az ingyenes Loxone alkalmazással az épület teljes funkcionalitása az Ön kezében van. Irányítsd a világítást bármikor, bárhol . Egyszerűen, néhány kattintással beállíthatod a világítási képeket, a fényerőt vagy a színt.


Previous
Previous

A Loxone legfontosabb világítási eszközei

Next
Next

Ezek voltak a legjobb magyar Loxone projektek 2023-ban