Így nyerhet a legtöbbet a Napenergia Plusz Programon!

Az új napelemes pályázat keretében a lakossági felhasználók 66%-os, akár 5 millió forint összegű állami támogatással valósíthatnak meg energiatárolóval kiegészített napelemes rendszert. A január 15-én induló Napenergia Plusz Programnak köszönhetően még az 5 Ft-os betáplálási ár mellett is megéri majd napelemet+tárolót létesítenie a lakosságnak. Főleg, ha az adott épületben az energiafelhasználás irányítását automatizáljuk.

Kinek éri meg és mi köze ehhez az automatizálásnak?

Azoknak a lakossági felhasználóknak, akik meg tudják oldani, hogy a megtermelt energiájuk jelentős részét házon belül azonnal elfogyasszák, az ezen felül termelt “felesleget” pedig egyből az energiatárolóba tudják tölteni visszatáplálás helyett. Az azonnali felhasználást, és a megfelelő mennyiségű energia akkumulátorba töltését az épületautomatizálás teszi lehetővé. Erre a Loxone-rendszer egyedi megoldást kínál.

 

A bruttó elszámolás mellett a visszatáplálás már nem éri meg. Ugyanis minden olyan megtermelt kWh-t, amit nem használunk fel közvetlenül, vagy nem tárolunk el későbbi felhasználásra, és aminek a termelése idején a hálózatból sem vételezünk, sokkal olcsóbban “kell” eladnunk a szolgáltatónak, mint amennyiért mi vesszük.

Ezért most égetően fontossá vált, hogy a magunk által megtermelt áramból minél többet fel is használjuk. Egy részét azonnal, a többi részét saját magunk számára tároltból.

Miért jó a házon belüli felhasználás növelése?

Alapvetően azért, mert így elkerülhetjük, vagy csökkenthetjük azt a veszteséget, ami a hálózatból vételezett áram díja (37 Ft, havi 210 kWh felett 70Ft) és a visszatáplált áramért elszámolt díj (210 kWh alatti részére 5 Ft, felette pedig 38Ft) közti különbségekből adódik.

A termelés azonnali felhasználásának aránya akár 55-70% is lehet, attól függően, hogy milyen fogyasztókat működtetünk és van-e energiatárolási lehetőségünk. Azokról van szó, amelyek működése és áramfelvétele akkorra időzíthető, amikor nem vagyunk otthon, miközben magas a napsütéses órák száma. Jellemzően a villanybojler, mosógép, hőszivattyú lehetnek ilyenek, de akár az elektromos autó töltő is, ha napközben nem használjuk a járművet, vagy van power wall, vagy más akkumulátor vagyis olyan tárolókapacitás, ami napon belül átcsoportosíthatóvá teszi a fogyasztást. A Napenergia Plusz Program-ban épp ezért jár az állami támogatás egyszerre napelem és tároló létesítésére. Korábban már írtunk róla, hogy az önfelhasználás milyen mértékben határozza meg a megtérülést. Ebben a cikkben ki is számoltuk néhány példán.

Ahhoz, hogy optimálisan és maradéktalanul használjunk fel minden magunk által termelt kW-ot, intelligens vezérlőrendszerre van szükség. A Loxone energiamenedzsment rendszere éppen erre a célra lett fejlesztve.

Célja, hogy a lehető legjobban hasznosítsuk ezt az energiát. Minden kW-ot akkor, amikor rendelkezésre áll, és arra, ami a legfontosabb. Így például a HMKE által megtermelt energiát az inverterből ahhoz a fogyasztóhoz tudjuk irányítani, aminek működtetése adott időpontban számunkra a legfontosabb. Ha a napelemek több energiát termelnek, mint amit a hálózatról vételez a háztartás, akkor az automatika rendszer képes ezt a pluszt az igényeknek megfelelően elosztani különböző fogyasztók között.

Hogyan működik?

Amikor többlettermelés van, több mint 12 fogyasztóig beprogramozható a Loxone Config programban, hogy a nap során a rendszer a többletárammal például elindítsa a mosógépet, és ehhez még csak nem is kell új háztartási eszközt vennünk. Az egyes eszközöket az általunk megadott fontossági sorrendben fogja elindítani, amíg van elegendő többlet. Ha pedig azután, hogy minden olyan fogyasztó, ami rendelkezik napi futási idővel, teljesítette azt és még van felesleges energia, azzal akkumulátort is fel lehet tölteni.

A tárolókapacitás kiépítésével azokat az eszközöket is tudjuk saját termelésből működtetni, amiknek áramfelvételét nem tudjuk közvetlenül a napos órákra időzíteni. Jellemzően ilyen lehet egy autó töltő, amit inkább este használunk. Ha az év jobb és rosszabb időszakait áthidaló energiatárolókapacitást nem is tudunk kiépíteni, napon belüli, vagy 1-2 napos energiatárolás és fogyasztás átcsoportosítás könnyebben megvalósítható, például egy power wall-al, vagy más kisebb kapacitású akkumulátorokkal.

Mindehhez fontos tudnunk, hogy mennyi energiát termelünk vagy fogyasztunk éppen. A Loxone ezt is képes monitorozni és erről adatot szolgáltatni. Ezekről az eszközökről, és a rendszer működéséről itt írunk sokkal részletesebben >

 

Mennyibe kerül egy ilyen automatika rendszer?

Alapvetően a Loxone központi vezérlőegysége, egy Miniserver kell hozzá, illetve néhány Smart Socket, és az ingyenes Loxone Config szoftver. Ezzel már el lehet indulni, és ez a beruházás pár év alatt biztosan meg is térül. A Loxone egyedisége az ingyenes Config programban rejlik, ami ráadásul a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően egyre több lehetőséget kínál.

Ha érdekli a megoldás, illetve, hogy az Ön egyedi igényeire milyen lehetőségeket ad a Loxone rendszer, vegye fel szakértőinkkel a kapcsolatot.

Végfelhasználóként, vagy szakemberként egyaránt.

Previous
Previous

Frissítés: Config & App 14.7

Next
Next

Idén is kíváncsiak vagyunk az ország legjobb Loxone projektjeire